Тест на BMW XM: Колкото повече, толкова повече

BMW XM е един необикновен автомобил. Той е един от най-мощните, най-големите и най-скъпите модели, създавани някога от BMW - и същевременно няма почти нищо с познатите досега ценности на марката.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

1/10/20241 min read

Не мога да отрека, че когато за първи път видях снимки на BMW XM, останах потресен и безмълвен. Колкото повече изображения на този модел се появяваха, толкова повече не ми се вярваше какво представлява първият разработен изцяло от BMW M GmbH модел след легендарното М1. Всъщност дори да не беше създаден изцяло от спортното поздразделение на марката, автомобилът пак щеше да ми се вижда безкрайно странен и изненадващ. Не за друго, а защото във вида и концепцията му са въплъщават цял куп грандиозни идеи, които обаче до една нямат нищо общо с това, което сме свикнали да приемаме за философия на компанията BMW. Затова и очаквах първата си среща с ХМ с доста противоречиви, честно казано - смесени чувства. И когато дългоочакваният ден настъпи, чувствата ми не станаха по-малко противоречиви, така че, ето първият ми съвет - няма смисъл да се подготвяте за първата си среща с XM ако сте почитател на BMW. Защото ако ще и цял живот да се готвите за тази първа среща, шокът е неминуем. Което обаче е част от замисъла на продукт като ХМ. Тъй като целта на този автомобил е нещо коренно различно от това да бъде най-доброто BMW на всички времена. Всъщност това, което го свързва с останалите модели на марката, са емблемата и технологиите. А, да, и двата бъбрека на предната решетка, които тук са с размери, които дори в Щатите и Китай няма как да минат за умерени. Създателите на този автомобил очевидно са били ръководени от правилото, че в него трябва да има от всичко в излишък.

ХМ изглежда не просто внушителен - той изглежда така, сякаш всеки момент ще ви изяде за закуска. Или пък ще ви смаже като валяк. Второто май е по-близо да същината на нещата, защото размерите на самия автомобил и всичко в него ви карат да се чувствате сякаш гледате Гъливер в страната на лилипутите - всичко около него изглежда някак дребно и нищожно. Огромни 21-цолови колела, обути с гуми, отново доближаващи се до гореспоменатия валяк, чудовищно издути калници, тесни и предни светлини с откровено зъл поглед, гигантска радиаторна решетка, четири ауспухови накрайника с абсолютно неописуемо с нормални думи разположение, огромен дифузьор, и в добавка към всичко това - обилна декорация на ключовите елементи в златисто. Не бива да пропускаме и размерите на каросерията, които са 5,11 метра дължина, 2 метра широчина (без огледалата...) и 1755 метра височина. На фона на тези размери и пропорции X6 M, който винаги съм смятал за ярък пример за показност и самохвалство, внезапно започва да изглежда като детска играчка...

Странното в цялата работа е, че ако навремето Еторе Бугати е казвал как "Нищо не е прекалено красиво, нищо не е прекалено скъпо", той е претворявал тази си великолепна идея в шедьоври, които спират дъха. Превръщайки автомобилите си в произведение на изкуството, в нещо, обединяващо в себе си частица от цялата красота на Вселената, която може да бъде претворена в някакъв създаден от човека материален обект. Тук нещата стоят другояче - тук са съчетани всички възможни стилове и похвати, за да покажат, че този автомобил разполага с всичко, което пожелаете, и ще ви го даде в порции, които самите вие трудно ще изконсумирате. Или още по-точно казано, ХМ на първо място демонстрира на другите, че вие вече имате всичко, така че този път сте решили да си позволите нещо по-различно. А различното в такива случаи е повече или по-малко самоцел. Ако сте от хората, които ценят класическите разбирания за автомобилна красота, вероятно рано или късно ще стигнете до извода, че при създаването на дизайна на този автомобил стилистите на BMW са черпили вдъхновение от хората, създали двореца на Чаушеско, или поне от Луи XIV - Кралят Слънце, с неговите прословути тоалетни чинии от чисто злато. Мдааа, ако търсите непреходна елегантност, най-добре ще бъде да я потърсите другаде - BMW XM има съвсем различни приоритети. Всъщност именно в това се крие и гениалността в създаването на този модел - той е насочен към хора, които иначе надали биха си купили BMW, при това с такава цена (за справка, началната цена на ХМ е около 350 000 лева...).