Тест на Cupra Formentor 1.4 E-HYBRID TSI: Успешна рецепта

Cupra неслучайно е определяна като "Испанската Alfa Romeo" - моделите на марката печелят сърцата на публиката с ефектен дизайн и горещ темперамент. Зад волана на модела Formentor във вариант plug-in хибрид.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

12/15/20231 min read

Всъщност идеята на Volkswagen Group да превърне испанското си подразделение Seat в пряк конкурент на италианската легенда Alfa Romeo изобщо не е нова, а в ерата, когато за дизайна на марката отговаряше Валтер де Силва, тя дори беше на път да се осъществи. През последните години обаче глобалният успех на Seat не беше на нивото, което очакваше концерна, и според това, което излезе като информация през последните месеци, Seat постепенно ще остане единствено като марка за "решения за градска мобилност", докато автомобилното производство ще остане съсредоточено около марката Cupra, която преди няколко дни от спортно поздразделение на Seat беше "повишена" в самостоятелен бранд. Или иначе казано - от по-скоро масова марка, каквато беше Seat, испанците преминават на по-високо ниво със спортно ориентирани модели под марката Cupra. Очевидно дизайнът продава, при това добре, така че подобно решение изглежда доста смислено.

След Cupra Ateca, която сама по себе си е един много приятен и добре изглеждащ автомобил, но все още изглежда твърде близка до стандартната Ateca като визия и усещане, Cupra пусна и модела Formentor, чийто дизайн е изцяло индивидуален и не споделя нито един общ компонент с някой от съществуващите модели на Seat. С присвития поглед на предните светлини, елегантните релефни извивки в оформянето на металните повърхности, динамичния страничен профил с мощно издути калници и ярко подчертани прагове, агресивната задница и ефектните акценти в типичния за Cupra меден оттенък придават на автомобила изключително запомнящ се вид, който го откроява отдалеч сред масата. Няма спор - дизайнерите заслужават респект за свършената работа. В голяма степен това може да се каже и за работилите по интериорната стилистика, макар че ако очаквате някакви изключителни материали, би било по-добре да се насочите към по-мощно моторизираните и още по-рацночително оборудвани версии VZ и VZ5.

Автомобилът е достатъчно просторен отвътре, спортните седалки са много удобни, оборудването е богато, а позицията зад волана е доста спортна - доколкото това може да се каже за SUV. Подобно на повечето нови модели на концерна, физически бутони почти отсъстват, което според маркетинговите отдели на повечето компании трябва да е иновативно, модерно и така нататък, но в реалния живот е неинтуитивно, ненужно, неудобно и отвлича вниманието. Надявам се да не се уморя да казвам това, защото когато наричаме бялото черно или обратно, не променяме нещата, а просто правим опит да ги замажем, от което не печели никой. В случая не говорим за недостатък конкретно на този автомобил, а за погрешна посока, поета от цялата индустрия или поне от почти всички по-масови производители. Изключително добро попадение е бутонът за стартиране и гасене на двигателя, който е разположен на самия волан като при състезателен или расов спортен автомобил, контрастните акценти в медена оптика също стоят ефектно.

Plug-in хибридното задвижване съчетава електромотор, интегриран в шестстепенната DSG трансмисия, и класически 1,4-литров бензинов турбомотор. Със системна мощност 204 конски сили автомобилът е достатъчно енергичен, а при по-сериозно форсиране отривистото превъртане на предните колела засвидетелства за сериозната тяга, която се отправя към тях. В зависимост от вкуса, предпочитанията и възможностите, човек може да поръча двойно предаване за някои агрегати, налични са и две сериозни спортни модификации. Хибридът е разумен избор за тези, които карат повече или предимно в града и на по-къси разстояния, където този тип технология може да реализира своите предимства. Пробегът на ток, осигуряван от 12,8 кВтч високоволтова акумулаторна батерия по заводски спецификации е между 53 и 59 киломера, в реални условия без проблем се достигат над 40 километра, а при по-икономичен стил на каране пробегът на ток действително е около 50 км.