Тест на Dacia Jogger Extreme Hybrid 140: Екстремно добра комбинация?

Версията Hybrid е най-новото попълнение в гамата на многофункционалния модел Jogger. Тест на версията Extreme.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

10/23/20231 min read

Типично за философията на марката Dacia, дебютиралият през 2022 година модел Jogger предлага забележително съотношение цена-качества, което е почти без конкуренция в сегмента. Всъщност, това е достойно за респект - особено в период, в който става все по-трудно, да не кажем невъзможно да се намери приличен нов автомобил с добра функционалност на постижима цена.

Независимо че на пръв поглед изглежда малко скъпа като за Dacia, хибридната версия на Jogger е един от най-достъпните хибриди на пазара. Нещо повече - това е хибридът с най-ниска цена, предлагащ възможност за пълноценна употреба като семеен автомобил. Освен това Hybrid 140 разполага със значително повече мощност от останалите предложения в гамата на Jogger, не е за изпускане и удобството, което носи наличието на автоматична трансмисия.

Заимстваното от Renault Clio хибридно задвижване се състои от атмосферен четирицилиндров бензинов двитател и Multimode трансмисия, в която е интегриран електромотор с мощност 36 кВт, и се представя много убедително както по отношение на динамичните показатели, така и що се отнася до комфорта при нормална всекидневна употреба. Jogger Hybrid разполага с мощност от 141 к.с., а теглото му е малко над 1,4 тона. Батерията с капацитет 1,2 кВтч не се нуждае от външно зареждане и е монтирана така, че не пречи нито на товарния обем, нито на възможността моделът да има пълноценна седемместна версия. Благодарение на това, впечатляващата функционалност е съхранена, единственият компромис в тази насока е намаленият пътен просвет на автомобила.

Версията Extreme, подобно на останалите модели с това име, се отличава със специален цвят на лаковото покритие и някои доста симпатични акценти както по външността на каросерията, така и в интериора на автомобила. Такъв тип приключенска визия несъмнено подхожда превъзходно на автомобил като Jogger - същото се отнася и за възможността за поръчването на допълнително предлагано оборудване за къмпинг, което се помества в просторния багажник.

Хибридният вариант потегля винаги на ток, което е сериозен плюс по отношение на нивото на шум в кабината и изобщо на комфорта на задвижването. Jogger Hybrid 140 разполага с убедителен системен въртящ момент от 205 Нм, което му позволява чевръсти градски стартове и солидна тяга при междинни ускорения. Multimode трансмисията също върши работата си компетентно и убедително, така че всичко се случва плавно и хармонично, без резки пикове и падове на теглителната сила и при запазване на добри маниери на работа. Средният разход при смесен цикъл на шофиране се движи някъде между пет и шест литра на сто километра, при подходящи условия не е рядкост да се види и четворка като първа цифра за разхода. Както при повечето хибриди обаче, реалният плюс по отношение на разхода се отчита главно в града и при икономично равномерно шофиране с не много висока скорост - ако настъпвате газта повече или шофирате често по магистрала, разходът лесно се покачва до седем - седем и половина на сто.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Хармоничното и ефективно хибридно задвижване приляга добре на общия характер на Dacia Jogger, прибавяйки към познатите качества на модела повече комфорт във всекидневието. Версията Extreme носи със себе си допълнителна