Тест на Dacia Sandero Stepway TCe 110 Extreme: Колко му трябва на човек

Dacia Sandero Stepway е нагледно доказателство за това че цената съвсем не винаги е решаваща за определянето на качествата на един автомобил.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

4/17/2024

През последните години сме свидетели на това как всичко поскъпва безогледно, а същевременно се случват и други явления като повсеместно намаляване на качеството на продуктите за масово използване, увеличаване на срокове за доставка, недостиг на компоненти... Като цяло поне кризата с полупроводникови елементи за автомобилната индустрия като че ли отмина (засега), а времената за доставки постепенно се нормализират, но е неоспорим факт, че цените в автомобилната индустрия отдавна не са това, което бяха да кажем година или две преди началото на истерията около Ковид-19. Времената, в които човек можеше да си купи напълно функционален нов автомобил на цена под 20 000 лева отдавна са история. Годините, в които модели като Dacia Sandero струваха по около 25-27 000 лева, при това с прекрасно оборудване, а среку 8 до 10 000 лева отгоре можеше да си купите чудесно екипиран Duster с двойно предаване, също са история. Днес моделите, чиито най-базови изпълнения изобщо успяват да се класират някъде под границата от 30 000 лева, в общи линии се броят на пръстите на двете ръце. В момента между 30 и 40 хиляди лева се движат модели, за които бяхме свикнали да струват с 10 хиляди лева надолу, цените в компактния клас от 40-50 набързо отидоха към 60-70 хиляди лева, а моделите от среден клас вече е почти невъзможно да бъдат намерени за под 75 000 лв. Както добре знаем, цените на всичко вървят нагоре, но съвсем не винаги това, което получаваме срещу парите си, отговаря по някакъв начин на въпросното поскъпване, и ситуацията при автомобилите не е по-различна. Максимата че хубаво евтино няма продължава да важи с пълна сила, но пък е факт, че все по-често сме свидетели на модели, които са скъпи, но за сметка на това посредствени в едно или друго отношение. Именно заради това съм на мнение, че производители като Dacia заслужават огромно уважение, тъй като от една страна щадят джоба на своите клиенти, а от друга са много внимателни към това хората да останат доволни от покупката си при всекидневна употреба. Dacia остана един от малкото производители, при които всъщност получавате повече, отколкото сте очаквали.

Третото издание на Sandero се превърна в доста модерен хечбек от малкия клас, който предлага забележително много вътрешен простор и функционалност за парите си. Както казахме, моделът вече не е толкова евтин, колкото го помним от близкото минало, но е факт, че особено привлекателната версия с увеличен клиренс и допълнителни офроуд дизайнерски елементи Stepway започва от малко над 30 000 лева, което на фона на конкуренцията е изключително разумно предложение. Върховото изпълнение Extreme, в зависимост от избраната конфигурация на задвижване, струва около 35 000 лева при изключително добро оборудване. В случая на тестовия автомобил, под предния капак работи еднолитров трицилиндров бензинов турбомотор със 110 конски сили, който със своите 200 Нм всъщност успява да осигури доста приличен темперамент на тежащия едва 1100 кг автомобил. Истината е, че това е кола, която ни припомня по много симпатичен начин колко малко ни трябва всъщност, за да се чувстваме добре в един автомобил, и колко ненужно сложни, големи, тежки и скъпи станаха повечето масови модели през последните години.

Нека да започнем с дизайна - Sandero сам по себе си изглежда доста приятно на външен вид, а версията Stepway несъмнено винаги е била още по-атрактивна в сравнение със стандартните изпълнения - специалните колела, увеличеният клиренс и допълнителните защитни панели на каросерията плюс серийни релси за багаж на покрива придават на автомобила солиден и атрактивен външен вид, без излъчването му да залита към някакъв вид излишна показност или самоцелност. Отвътре освен изобилие от простор и добра ергономия, човек получава и всички основни удобства, които очаква да намери в нов автомобил от този сегмент. Не липсва нищо наистина съществено, функциите се управляват с лекота, а възможността да бързо и безжично свързване на мобилен телефон с помощта на Android Auto към бордната система в автомобила е достъпени лесен начин да разширите функционалността на мултимедията. Седалките специално отпред са достатъчно удобни за дълъг път, позицията на седене е удобна и не изморява при дълги преходи, видимостта е отлична. Ходовата част е добре подготвена за предизвикателствата по пътища със съмнително качество, каквито несъмнено са тези у нас. Големият пътен просвет, високопрофилните гуми и издържащо на издевателства окачване са комбинация, която може и да не е точно престижна, но определено дава спокойствие където и да попаднете по пътищата на милата ни родина. Същевременно, управлението осигурява прилична обратна връзка, а стабилността в бързи завои и на магистрала изобщо не е за подценяване.