Тест на DS 3 E-Tense: Висша мода

Обновеният DS 3 остава верен на своя характер, добавяйки малко допълнителен финес както в стилистично, така и в техническо отношение.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

4/25/2024

Най-елитната френска марка в рамките на френско-италианско-американския концерн Stellantis традиционно търси хора с афинитет към ярката индивидуалност и изискания стил, които са готови да платят доста солидна цена за тях. Най-малкият модел на фирмата - DS 3 е отличен пример в тази насока. Той има разпознаваем отдалеч дизайн, който след частичното обновление е станал дори с една идея още по-привлекателен отпреди - специално промените по предната част са направили излъчването на автомобила не само по-модерно, но и по-елегантно. Разширяването на и без това богатата палитра от възможност за индивидуализиране на автомобила също ще зарадва почитателите на този тип модели. При тестовия автомобил имаме радваща окото комбинация от искрящо червено лаково покритие, съчетано с черен покрив и блестящо черно елементи по каросерията. Характерен елемент продължават да бъдат големите джанти, обути със сравнително високопрофилни гуми и съчетани с относително голям пътен просвет - симпатични и в определени ситуации полезни заемки от света на кросоувърите.

Интериорът също е останал верен на ненаподобимия си стил, доминиран от всевъзможни интерпретации на тема диамантени форми, които се повтарят от бутони, функционални елементи, вентилационни отвори, шевове на тапицериите и какво ли още не. Без всяко съмнение, трудно ще объркате интериора на който и да е DS с вътрешността на друг автомобил, и това лично според мен е може би най-силният коз в полза на марката. Тук изпипаният до най-дребните елементи дизайн се преплита с висококачествени материали и внимателно подбрани повърхности, като всичко това създава напълно неповторима атмосфера. Атмосфера, за която човек напълно си заслужава да инвестира повече, отколкото в стандартен модел, в който всичко е повече или по-малко конфекция. От друга страна, изработката на определени детайли конкретно при DS 3 все още показва потенциал за сериозно подобрение, което може да не е сериозен проблем, но би направило впечатление на хора с по-набито око за този тип неща.

Иначе ергономичната концепция като цяло е сполучлива, седалките са много удобни, а позицията зад волана не изморява дори ако прекарвате повече часове в шофиране. Ако търсите изобилие от вътрешен обем, без значение дали става дума за пътническо пространство или товарен капацитет, това не е вашият модел - тук стават дума за класически градски автомобил, който залага повече на финес, отколкото на ненадмината функционалност, и това е част от концепцията му. Екранът на инфо-развлекателната система е станал по-голям, работата с него е доста приятна.

Задвижването на електрическата версия е оптимизирано, като пробегът в реални условия спокойно достига около 350 км и дори малко повече. 400-те километра, които бордовият компютър оптимистично отчиташе при началото на теста се оказаха близка, но не съвсем постижима цел, което отдаваме преди всичко на факта, че имаме изминати над 30 км с магистрално темпо. По отношение на пробега и времената за зареждане моделът е на типичното за класа ниво, без да блести с нещо, но и без да изостава. Изключително приятно впечатление прави тихата и плавна работа на електрическото задвижване - нещата в този автомобил се случват почти неусетно и с подчертана лекота, така че шофирането се превръща почти в някакъв вид релакс сред изнервената градска среда, а това е наистина приятно усещане. Тягата при ускорение е уверена и осезаема, без да бъде по някакъв начин брутална, което приляга много добре на комфортния характер на модела. Настройките на ходовата част също са направени предимно с оглед на комфорта, но същевременно управляемостта е достатъчно директна.