Тест на Honda ZR-V: Златната среда

Отскоро ZR-V запълва празнината между предимно градския HR-V и семейния CR-V в SUV гамата на Honda. Време е за първи впечатления.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

3/25/20241 min read

Всъщност ZR-V е едно много удачно и появило се в подходящ момент попълнение в гамата на Honda, защото търсенето на SUV модели не секва, а доскоро марката имаше само два такива модела в европейското си портфолио. CR-V, който е един от най-продаваните модели в световен мащаб и е своеобразна визитна картичка на Honda по отношение на върховата надеждност и рафинираните технологии, наскоро получи напълно нов наследник, който се позиционира с една идея по-високо от досегашното поколение - както в ценово отношение, така и като размери и характер. HR-V от своя страна играе ролята на компактен SUV със сравнително скромни външни размери, поради което между двата модела категорично има място за трети продукт, който да се конкурира пряко с новия Toyota Corolla Cross, например. И ето го ZR-V - автомобил, който типично за марката може да се похвали с множество добре премислени детайли и педантично внимание дори към най-дребните детайли. За съжаление, типични за марката са и още две неща - високата цена, която започва от 85 000 лева за базовия модел и достига до 93 000 лева за върховото изпълнение - това е с една идея повече спрямо Corolla Cross, която стартира от около 80 000 лева за съпоставима като показатели версия с хибридно задвижване и предно предаване. Другият характерен за някои модели на Honda особен момент е дизайнът, който сам по себе си не е лош, но не е нито отличителен, нито притежава нещо, което да го откроява отдалеч като представител именно на марката Honda, а не на някой друг производител. С ръка на сърцето обаче мога да кажа, че според мен с това и се изчерпва списъка с минуси на този автомобил. Освен това сравнително високата цена в голяма степен се компенсира от слабото обезценяване на вторичния пазар и високата остатъчна стойност, които също са традиционни за автомобилите на Honda.

С дължина на каросерията 4,57 метра, широчина 1,84 метра и височина 1,62 метра, ZR-V има типична за класа си големина отвън, а размерите на вътрешното пространство са доста щедри, което не е учудващо предвид богатия опит на марката в оптималното оползотворяване на всеки квадратен милиметър полезен обем. Както дизайна, така и логиката в управлението на функциите се доближават до това, което познаваме от последното поколение на Civic, което означава чудесна ергономия, бързо привикване с почти всички детайли и приятна за окото атмосфера, доминирана от чувство за уют и солидна изработка. Може би ще бъде с една идея преувеличено да оприличим интериора на ZR-V с подвижна уелнес зона, но е факт, че тук човек бързо започва да се чувства като у дома си, всеки мъничък детайл е премислен изключително внимателно с оглед на възможно най-голямо удобство при всекидневна употреба, а единственото на форма и функция създава особен вид хармония, която в такъв вид може да бъде открита само в автомобил от Империята на изгряващото слънце. С риск да се повторя отчасти, качеството е превъзходно - без значение дали касае материалите, изработката или сглобката, всичко е солидно и направено като за вечността.

За непоклатима солидност говори и пълното отсъствие на паразитни шумове при движение дори по най-разбития паваж из така "грижливо" поддържаната пътна мрежа на любимата ни столица - акустичният комфорт особено при градско темпо сам по себе си е впечатляващ, но пълната липса на дори минимални подобия на прискърцване, потропване или нещо подобно е елемент, който отличава най-елитните представители на японската индустрия от почти всички други автомобили на пазара, с изключение на някои извънредно скъпи премиум или бутикови продукти, така че няма как да не обърнем внимание на този радващ факт. Начинът, по който работят регулаторите и бутоните в интериора, звукът, с който се затварят вратите - тук идеята за здравина и дълговечност е част от първоначалния замисъл на целия автомобил.

Освен с удобната позиция на седене и чудесният обзор от мястото на водача, автомобилът впечатлява и с приятен комфорт на возене, който категорично е поставен на по-предна позиция спрямо наличието на някакви спортни амбиции при управляемостта или пътното поведение. Колата стои на пътя солидно и сигурно, но без да предразполага към някакви кой знае колко динамични изпълнения от страна на водача. Самозарядната хибридна задвижваща система включва двулитров атмосферен четирицилиндров бензинов мотор със 141 к.с. и 182 Нм плюс електромотор и литиево-йонна акумулаторна батерия. Максималните показатели на системата са 184 к.с. и 315 Нм въртящ момент, които осигуряват повече от задоволителен темперамент, добра тяга при ускорение и запаси от мощ, които са достатъчни за 99 процента от стандартните всекидневни ситуации, в които би могъл да попадне подобен тип автомобил. Средният разход на гориво в градски условия лесно пада и под 5 на сто, а средната му стойност рядко превишава 6,5 л/100 км.