Тест на Hyundai i20 1.0 T-GDI: Доза свежест

Обновеният i20 на Hyundai е станал по-привлекателен както отвън, така и отвътре. Тест на върховия модел със 120 к.с.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

5/8/2024

Обновената версия на i20 - хечбекът от малък клас на Hyundai , пристигна у нас преди броени седмици и имахме възможността да бъдем първите, докоснали се до модернизирания градски модел. Както се случва все по-често, фейслифтът не носи на автомобила някакви генерални технически промени или новости, а по-скоро представлява актуализация по отношение на технологиите и оборудването плюс освежаване на външния и вътрешен дизайн. Предната броня е с нов дизайн и нови вентилационни отвори, фаровете са получили нови LED дневни светлини, а фирмената емблема е преместена от радиаторната решетка на предния капак. Нов е дизайнът и на част от предлаганите за модела 15-, 16, и 17-.цолови джанти. В задната част впечатление прави оформената по нов начин броня с голям черен елемент и вложка в долната част, която наподобява на дифузьор.

Няма как да не обърна внимание на чудесния искрящ жълто-зелен нов цвят, с който се предлага обновения i20 - в ужасно мрачния, тъмен и дъждовен ден той беше известна утеха за дремещия у мен фотограф, който предчувстваше на какво ще заприлича автомобила още след първите сто метра по "блестящите от чистота" столични улици под примесения със Сахарски пясък проливен дъжд. Цветът несъмнено подхожда на свежата стилистика на каросерията и изглежда много добре в комбинация с контрастния покрив и допълнителните черни елементи по каросерията, включително черни корпуси на страничните огледала. Между другото, срещу доста скромно заплащане този ярък тон може да се появи и под формата на пакет за интериора, включващ ефектни цветни пластмасови елементи, както и цветни шевове на волана и тапицериите на седалките.

Подобрения има преди всичко в областта на инфо-развлекателната система и асистиращите технологии. Конфигурируемият екран зад волана вече е 10,25 инчов. В зависимост от избраното ниво на екипировка, оборудването е от стандартно до направо разточително за класа. Не бива да забравяте обаче, че времената, когато i20 започваше с цени малко над 20 000 лева, а чудесно оборудван екземпляр можеше да се вземе за 30-тина хиляди лева, отдавна са минало. Сега моделът стартира от малко над 35 000 лева, а наистина добре екипиран автомобил излиза между 45 и 50 000 лева. Изборът от задвижвания включва базов атмосферен четирицилиндров мотор с механична кутия и 84 к.с., както и две версии на еднолитровия турбоагрегат с три цилиндъра - 100 и 120 к.с., като и двата варианта могат да се съчетаят с механична трансмисия или предавателна кутия с двоен съединител и 7 степени, какъвто беше случаят с тестовия автомобил. По-мощният модел има и 48-волтова технология мек хибрид.

На пътя изненади липсват - дългият 4,06 метра и тежащ около 1,1 тона автомобил се управлява с лекота, демонстрира добра маневреност и се държи приятно чевръсто в града. Седалките специално отпред са много удобни, а вътрешният простор и обема на багажника (352-1165 л) са на добро за категорията ниво. Средният разход на гориво в градски условия е около седем на сто, което е нелошо постижение за бензинов автомобил с автоматик и 120 к.с. Приятно впечатление прави комбинацията от сравнително тиха работа на трицилиндровия мотор и доброто обезшумяване.