Тест на Ineos Grenadier: Дивото зове

Grenadier е всъдеход без пряк аналог на пазара - той съчетава скъпи и модерни технологични компоненти, за да се превърне в морален наследник на стария и неразрушим Land Rover Defender. Дали ще успее?

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

1/19/20241 min read

Към машини като тази няма как да се подходи по някакъв стандартен начин - защото в Ineos Grenadier нищо не е стандартно. Всъщност, моделът има амбиция сам да се превърне в стандарт за много неща - за проходимост, за издръжливост, за способности в най-трудни ситуации... Но нека започнем с нещо по-простичко, а именно с това откъде идва този автомобил и защо целите му са именно такива. Ineos Grenadier се ражда по идеята не на кого да е, а на самият сър Джим Ратклиф. Той е собственик на химическия гигант Ineos и към момента официално е най-богатият британец ако не броим Кралското семейство. Сър Ратклиф отдавна има афинитет към автомобилите и към моторните спортове - нека не забравяме, че компанията му е от най-големите спонсори на отбора на McLaren във Формула 1, например. Твърди се, че след като добрият стар Land Rover Defender слезе от конвейера след повече от половин век вярна служба, на сър Ратклиф му е дошла чудесната идея да запълни опразнената ниша на пазара, тъй като истинските съвременни всъдеходи в момента се броят на пръсти. Речено-сторено, както се казва, проектът е задействан с пълна сила, по него са работили куп световно признати специалисти в създаването и работата с такъв тип високопроходими машини, използваните в Grenadier компоненти са сред най-доброто, което може да бъде открито на пазара въобще. Двигателите са редови шестцилиндрови от BMW, скоростната кутия е осемстепенна автоматична от ZF, която е нито повече нито по-малко от най-добрия автоматик на пазара в момента...

Дори само фактът, че идеята на британския всъдеход иска да бъде поне толкова добър в справянето с тежки условия и терени, колкото беше Негово Величество Defender, няма как да не разтупти сърцата на автомобилните фенове, включително и моето. Имах кратка среща с модела при предварителното му представяне в България и даже имах готината възможност да се повозя за няколко пробни кръгчета с един от тестовите пилоти на компанията - естествено, бях впечатлен. Признавам, че това пробното ми каране на този модел беше едно от нещата, които съм чакал с най-голямо нетърпение през миналата вече 2023 година. Моделът се появи у нас през лятото на 2023 г., като цената на по-опростената работна версия започва от около 135 000 лева, докато по-"комфортното" изпълнение стартира от малко над 150 000 лева. Доста сериозни цени, срещу които обаче получавате и меко казано сериозна техника. Звучи добре от една страна, от друга - доста се разминава от идеята на Defender, който никога не е бил евтин, но никога не е бил и безкрайно скъп на фона на възможностите си. Нито пък някога е бил ужасно скъп или сложен за поддръжка, което не може да се каже за Grenadier. От друга страна обаче, Grenadier обещава да бъде по-добър в практически всичко, така че нещата продължават да изглеждат повече от интересни.