Тест на MINI Countryman: MINI за максималисти

Новото поколение на Countryman е най-голямото серийно MINI в историята и се разграничава от традиционните ценности на марката. От друга страна обаче, това е и най-добрият Countryman досега.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

4/3/20241 min read

Още когато се появи на автомобилната сцена през 2010 година в своето първо поколение, Countryman поляризира мненията на публиката и най-вече на заклетите почитатели на MINI. Може ли едно MINI да бъде толкова голямо? А редно ли е едно MINI да бъде SUV? Различните хора отговориха по различен начин на тези основополагащи въпроси, но самият факт, че четиринайсет години по-късно моделът започва да се произвежда в трето поколение, говори достатъчно красноречиво за пазарния успех на тази концепция. Да, Countryman през годините все повече се отдалечаваше от нещата, които осмислят философията на MINI. От друга страна обаче, марката успя по несъмнено талантлив начин да пренесе както дизайна, така и някои други ключови моменти от характера на своите автомобили в SUV категорията, за да се превърне Countryman в пълноправен член на моделното семейство на британската компания. Да, Countryman може би не е сто процента пълнокръвно MINI, но е автомобил с характер, собствена индивидуалност и комплекс от неоспорими качества, които го открояват сред всички негови пазарни опоненти. Така стоята нещата и при третото издание на Countryman, което с дължина от 4,43 и широчина 1,85 метра си е един доста голям, направо внушителен SUV от среден клас. Нека си припомним, че първият Countryman, който тогава също шокиращше с пазмерите и пропорциите си, беше дълъг само 4,10 метра - и реално погледнато също не можеше да се оплаче от недостиг на вътрешен обем. Сега Countryman се е превърнал в напълно функционален семеен автомобил, с изобилие от място за четирима възрастни с висок ръст и сериозно количество багаж. Дали тази кола е типична за MINI? Не. Но това не променя факта, че пред нас стои най-добрият Countryman, създаван някога.

Тъй като това е MINI, няма как да не започнем с дизайна. Тук класическите форми и пропорции са претворени по нов начин, като специално в задната част промените са толкова драстични, че на човек му трябва доста време, докато привикне с тази нова интерпретация на типичните линии на MINI. Отпред и отстрани еволюцията е по-лесно смилаема, като особено интересни са широките колони с масивни декоративни елементи зад задните врати, както и многоъгълната форма на предните светлини. Отпадането на традиционните хромирани елементи няма как да не промени излъчването на автомобила, но дизайнерите са успели да компенсират тази липса с умели заигравки с други цветове и материали. Както подобава, външността и вътрешността на автомобила предлагат изключително богати и многообразни възможности за целенасочена персонализация, като голяма част от дизайнерските елементи са групирани в пакети. Добрата новина е, че хубавата традиция да бъде трудно да се поръчат две напълно еднакви MINI-та е съхранена и тук - действително човек може да се изгуби във възможностите да поръча автомобила точно така, както на него му допада. И това е чудесно.

Вътре в автомобила отново откриваме нов прочит на класическия дизайн, като честно казано тук новите решения мен лично ме грабват значително повече, отколкото при екстериора. Стилът на интериора е подчертано минималистичен, като създателите му твърдят, че са се ограничили до наистина съществените елементи и не са си позволили да поставят нищо излишно или ненужно. Големият комбиниран екран отново е в средата на таблото и отново е с класическа кръгла форма, за най-важните функции има физически бутони, а част от превключвателите имат неповторима форма, както подобава при MINI. Благодарение на head-up дисплея, на водача не му се налага да отклонява поглед от движението, за да вижда най-важните данни за автомобила. Мястото и обемът на местата и нишите за предмети е внушителен, а атмосферата, която създава комбинацията от минимализъм и екстравагантност е наистина завладяваща. Покритото с мека повърхност табло, вертикалните вентилационни отвори с оригинални регулатори на въздушната струя, характерно оформените дръжки на вратите - тук всичко е направено със сериозен усет към детайла. Материалите и изработката са отлични, а усещането за простор е направо удивително - оползотворяването на полезния обем винаги е било силна страна на MINI, но тук действително имаме на разположение повее място, отколкото някоа е имало в едно MINI.