Тест на Opel Astra GSe: Модерен прочит на една класика

Занапред динамичните модели на Opel ще носят означението GSe. Време е да видим на какво е способна новата Astra GSe, която със своето plug-in хибридно задвижване обещава комбинация от спорт и ефективност.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

1/8/20241 min read

Спортните хечбек модели, които в продължение на десетилетия бяха полулярни като “хот хеч”, в момента са силно застрашени от пълно и окончателно изчезване. За автомобилните производители създаването на модел с високи динамични показатели в компактния клас днес е свързано с изключително високи въглеродни емисии, които на свой ред струват скъпо и пречат на снижаването на нивата на CO2 на цялата флотилия от нови автомобили на съответната компания. А само си спомнете за какви автомобили ставаше дума в тази категория съвсем доскоро... VW Golf GTI, Renault Megane RS, Ford Focus ST, Peugeot 308 GTi, Honda Civic Type-R Mazda 3 MPS, Opel Astra OPC... А ако се върнем съвсем мъничко по-назад във времето, където още бяха живи легенди като Subaru Impreza STi, Mitsubishi Lancer Evolution, Ford Forcus RS, VW Golf R... Или още по-назад в миналото, откъдето надничат незабравими имена като Lancia Delta Integrale? На това място някои от нас настръхват, а други дори тайничко не насълзяват. Тези славни времена обаче засега са част от миналото, и поне към настоящия момент няма ясни изгледи дали и кога е възможно и вероятно те за се върнат отново - макар и под някаква нова и осъвременена форма.

От производството на последния OPC модел на Opel - и по-точно на Corsa OPC, вече минаха повече от пет години. A помните ли Astra OPC, Insignia OPC... Ех, навремето имаше дори Zafira OPC, която със своя двулитров турбомотор беше всичко, но не и скучен семеен ван със седем места. Ами старите GSi и GSe модели? Ех, времена... Сега Opel са амбицирани да върнат старото, но златно означение GSe в обръщение - както можем да очакваме, под формата на електрифицирани модели с динамичен характер. Първите два такива автомобила в гамата на германския производител с френски собственици са Grandland GSe и Astra GSe. Тъй като новата Astra чисто технологично има по-сериозни предпоставки да се държи на пътя като спортен автомобил, интересът ни към тази нова версия в гамата на модела логичо е особено голям.

В Opel са възприели интересен подход при възраждането на класическото съкращение GSe. Занапред буквата „е” вече няма да означава „Einspritzung” или “впръскване на горивото”, както беше в миналото, а „електрически”. Задвижващият тракт с максимална мощност от 225 конски сили и осемстепенна автоматична трансмисия с хидравличен преобразувател на въртящия момент е добре позната от други модели на концерна Stellantis, но GSe има с какво да отличи сред френските си събратя. Типичната за новите модели на Opel линия в дизайна е допълнена от отлични спортни седалки, по-динамично оформление на предната и задната престилка, нов дизайн на колелата и ревизирана ходова част с намален с десет милиметра пътен просвет. Един важен и много интересен детайл в окачването са адаптивните амортисьори, чиито реакции се променят в зависимост от честотата и амплитудата на колебанията, настройките на кормилната уредба също е специално разработена за GSe. Целта на всичко това е емоционално, но едновременно с това ефективно удоволствие от шофирането.

На пътя Astra GSe се държи зряло и солидно, като едновременно с това управлението демонстрира прецизна работа при всяка смяна на посоката, а поведението на пътя се отличава с приятна неутралност и надеждно сцепление благодарение на добрите настройки на окачването и електрониката. Каросерията се усеща изключително корава, а страничните колебания на в завой са минимални. Същевременно комфортът на возене е изключително добър - независимо от нископрофилните гуми с голям цолаж. Взаимодействието между различните типове задвижване също е белязано от усещане за спокойствие и хармония - особено при по-спокоен маниер на шофиране. Нивото на шумовете в купето е радващо ниско при всякакви условия.