Тест на Peugeot e-2008 115 kW: В крак с модата

Обновеният Peugeot 2008 вече може да се похвали с две електрически версии - със 136 или 156 конски сили. Време е за тест на по-мощния от двата варианта.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

2/1/20241 min read

Второто издание на бестселъра Peugeot 2008 е на гребена на вълната по отношение на почти всички възможни модни тенденции, които се наблюдават в автомобилната индустрия през последните години. Той е представител на кросоувърите, които като че ли са единственото още по-модерно нещо от SUV автомобилите през последните години. Има модерен и атрактивен дизайн, който се харесва на повечето хора с афинитет към модните тенденции, и в интерес на истината като че ли е еднакво привлекателен и за двата пола, което се среща доста рядко - особено в сегмента на градските кросоувъри. Освен това моделът разполага с всякакви смятани за задължителни от модерния човек технологии. А, и да не забравяме, има и версия с изцяло електрическо задвижване. Даже две след основното обновление на модела през миналага година - към добре познатия вариант със 136 к.с. се присъедини и по-мощна модификация със 156 конски сили максимална мощност и до 403 километра пробег с едно зареждане според нормите WLTP.

Фейслифтът донесе на 2008 и е-2008 рестилизирана предна част и някои други дизайнерски подобрения, както и редица технически подобрения. Още по-съществената новост обаче е по отношение на асортимента от задвижвания, защото моделът получи не само споменатата вече нова електрическа версия с повече мощност, но и хибридно изпълнение със 136 конски сили, съчетаващо електромотор и познатия трицилиндров 1,2-литров бензинов турбомотор. Промените по предната част се забелязват моментално, тъй като както радиаторната решетка и емблемата, така и вертикалните дневни светлини се различават коренно от стила но досегашния модел. Дали автомобилът изглежда по-добре преди или след фейслита е въпрос на вкус - може да се каже, че сега излъчването на 2008 е станало по-доминантно и по-агресивно. Останалите промени във визията са направили вида на автомобила по-съвременен, но те се откриват по-скоро при по-внимателно вглеждане.

Принципно 156-те конски сили и 260-те нютонметра на предно разположения и задвижващ предните колела синхронен електромотор не звучат кой знае колко внушително, но във всекидневието динамиката на автомобила е съвсем достатъчна и дори впечатляваща. Това се дължи от една страна на типичното предимство на електрическото задвижване, а именно на наличния още при потегляне максимален въртящ момент, но не на последно място и на относително разумното в сравнение с някои конкуренти тегло - въпреки че е с над 300 кг по-тежък от бензиновите си събратя, е-2008 все пак тежи около 1550 кг, което може да се определи като доста добро постижение за съвременен електромобил - едно сравнимо като външни и вътрешни размери Volvo EX30 например тежи около два тона. Затова и ускорението се усеща доста енергично, усещането от управлението също е по-скоро за относително чевръст и повратлив автомобил.

Обещаният от производителя пробег от 403 километра по WLTP изглежда трудно постижим в реални условия, но при кой друг модел това не е така? Изпробвахме е-2008 в доста неблагоприятни за електромобил условия и температури през месец декември - по време на теста градусите така и не се покачиха повече от 5 над нулата, а шофирането беше преобладаващо в градска и околоградска среда. При съвсем нормално ползване на допълнителни консуматори и относително спокоен стил на шофиране, бордовият компютър отчете реален пробег около 300 км, което в никакъв случай не е лошо постижение на фона на конкуренцията. Много добро впечатление правят тишината и усещането за спокойствие на борда на е-2008 при скорости до към 70 км/ч - като цяло комфортът определено е сред силните страни на модела. Няма поводи за оплаквания и по отношение на полезния обем - единствено багажникът е по-малък, отколкото при бензиновите модели, но това няма как да бъде избегнато предвид необходимостта от пространство за акумулаторната батерия с капацитет 54 кВтч бруто и 48,1 кВтч нето. Цените започват от малко над 76 000 лева за базовия е-2008 със 136 к.с. и достигат до около 87 000 лева за върховото изпълнение със 156 к.с. и ниво на оборудване GT (каквото именно тествахме). На пръв поглед звучи множко за малък кросоувър, но реално е напълно нормално за електрически автомобил от този сегмент.