Тест на Renault Clio E-Tech 145: Заточване на острието

Обновеното през миналата година Clio може да се похвали с нов флагман - хибридът E-Tech 145 вече има особено богато оборудвана версия esprit Alpine. Първи впечатления.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

2/17/20241 min read

Още с появата си на пазара през 2019 година, актуалното издание на Renault Clio успя да спечели сърцата на публиката със свеж дизайн, необичайно просторен за представител на малкия клас интериор, чудесна ергономия и богат избор от задвижвания. При представянето на големия фейслифт през миналата година, който при Renault носи традиционното наименование Phase II, моделът получи както технологични подобрения, така и добре премерени дизайнерски ретуши. Старанието на дизайнерите личи най-добре при върховото изпълнение esprit Alpine, което се предлага единствено в комбинация с хибридното задвижване E-Tech 145. Въпросната версия включва наистина разточително оборудване, включващо както куп дизайнерски елементи като специални двуцветни колела от алуминиева сплав, решетка с хромирани елементи, допълнителни вложки и емблеми, шарени контрастни шевове в интериора, спортни седалки и какво ли още не, така и удобства като адаптивен темпомат, 10-инчов сензорен екран на централната конзола и т.н. Цената на цялото това удоволствие е около 55 000 лева с ДДС, но цените на новите автомобили са тема, която вече предпочитам да не коментирам - идеята за "достъпен" автомобил очевидно към момента е далеч от реалностите на пазара, така че за изгодни цени в буквалния смисъл на понятието отдавна няма смисъл да говорим, остава да преценяваме дали цената на даден автомобил е оправдана или преувеличена - тук изглежда оправдана.

Лично аз съм голям фен на интериорната концепция на Clio, като за радост тук новостите са по-скоро козметични и вклюват някои функционални подобрения, но не са променили общата идея. Позицията зад волана е много ергономична, видимостта е сравнително добра, а управлението на по-важните неща в автомобила се случва с помощта на удобни класически бутони и регулатори, разположени на или около волана, както и в долната част на централната конзола и на специална малка конзола вляво от волана. Споменатият вече 10-инчов сензорен екран е с висока разделителна способност, менютата са добре премислени и лесни за работа, реакциите на самия сензорен екран също не дават и минимални поводи за недоволство.

Хибридната система на Clio E-Tech включва 1,6-литров бензинов двигател с четири цилиндъра и атмосферно пълнене, разположен в края на механичната трансмисия и директно свързан със силовия тракт тягов електродвигател, както и зацепен за ДВГ с помощта на предавка стартер-генератор. Системната мощност е покачена с пет конски сили спрямо досегашния вариант и вече достига до 145 конски сили, пикът на системния въртящ момент е 205 Нм. Така наречената автоматична многорежимна скоростна кутия E-Tech може да комбинира различни предавки за бензиновия и за електрическия мотор, като общият брой на комбинациите от предавки достига 15. Звучи малко сложно, но в реални условия работи доста убедително - единствено на магистрала или при динамично шофиране прави впечатление известното замисляне преди реалния прилив на тяга - във всички останали условия автомобилът е много енергичен и доста икономичен. Под доста икономичен имам предвид съвсем спокойно постижим разход от около пет на сто в софийските задръствания, което си е добро постижение.

Не само задвижващият тракт, но и цялостното усещане от шофирането на Clio E-Tech създава чувство за сполучливо съчетание от пъргавина и комфорт. Автомобилът е стабилен и много чевръст в справянето с градския трафик, комфортът при преодоляване на неравностите е сред най-доброто, което може да се намери в малкия клас към момента, обезшумяването също е отлично. Честно казано с носталгия се връщам към времената, когато името Alpine щеше да си пасне чудесно с абревиатурата R.S., идваща от Renault Sport, но конюнктурата в автомобилния сектор в момента е изцяло зависима от решенията на чиновниците в Брюксел, а те от своя страна видимо не са любители на автомобила като извор на удоволствие и символ на някаква форма на свобода, така че за момента очакванията за ново Clio R.S. ще си останат само блян.