Тест на Seat Tarraco 2.0 TDI 4Drive: Глътка нормалност

Tarraco е най-големият SUV на Seat, който през тази година излиза от производство. Жалко, защото автомобилът предлага много, при това на приемлива цена.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

2/16/20241 min read

Ситуацията в автомобилната индустрия рядко е била толкова непредвидима и непостоянна, колкото е в момента. Така широко обсъжданият преход към "зелена" мобилност изглежда все по-странен, от една страна защото обещаните ползи за екологията все още си остават мираж, от друга защото преминаването изцяло или основно към електрическа мобилност изисква далеч повече от гръмки лозунги, лъжливи обещания, политически натиск и спорове на маса с предимно заучени фрази. Затова и не е учудващо, че при цялата буря, разразила се над автомобилния сектор, бъдещето, че дори и настоящето на немалко марки също е крайно неясно. Една от тези компании, за съжаление, е Seat - доскоро се говореше, че испанското подразделение на концерна Volkswagen ще запази автомобилното си производство с младата марка Cupra, докато Seat ще продължи да съществува като "компания, предлагаща решения за градска мобилност". И тук обаче решенията нерядко са предпоследни, тъй като съвсем скоро стана ясно, че моделът Ateca все пак ще бъде обновен, а вероятно предстоят и други новости до окончателното решение какво ще се случи със Seat. Междувременно, някои модели като технологичният дериват на VW Tiguan Allspace и Skoda Kodiaq през тази година се оттеглят в пенсия.

Всъщност Tarraco е един от най-успешните модели на Seat за последните години и това несъмнено се дължи на успешната рецепта, включваща модерна техника, блестяща функционалност, приятен за окото дизайн и разумно съотношение цена-качества. Tarraco е по-голям и по-обемен от по-спортната Ateca, предлага до седем места и като цяло се представя като отличен семеен или бизнес автомобил, който съчетава в себе си предимствата на няколко автомобилни категории. Моделът може да се похвали с чудовищен товарен обем от 700 литра при петместна конфигурация на седалките, а възможностите за трансформация на "мебелировката" са като в класически ван. Седалките са изключително удобни за дълъг път, вкрлючително и в спортното изпълнение FR. Управлението на функциите е само частично дигитализирано и поради това - напълно интуитивно и съвсем безпроблемно. Позицията на седене зад волана гарантира добър обзор и максимален комфорт за хора с всякакъв ръст. Това е от онези автомобили, в които просто сядаш и всичко се намира там, където би трябвало да бъде, работи така, както очакваш да работи и нищо не те дразни, нищо не ти се набива в очите, нищо не ти пречи да се чувстваш спокойно.

Малко преди да слезе от конвейера, имахме възможност да изпробваме Tarraco в може би най-атрактивната му версия - двулитров TDI двигател с 200 к.с. и огромен въртящ момент от 400 Нм, достъпен в широкия диапазон между 1750 и 3500 оборота в минута, двойно предаване, 7-степенна трансмисия с двоен съединител DSG и върхово ниво на оборудване FR, включващо освен богата екипировка и малко по-спортна визия за екстериора и интериора. Колата се държи на пътя точно така, както обещават характеристиките й - тягата при ускорение е фантастична, маниерите на задвижването са много рафинирани, а разходът на гориво ни напомня за времената, когато дизелът не беше анатемосан и реномето му на най-ефективното масово решение за лична мобилност не беше засегнато от Дизелгейт и последващите истерии, довели повече до покачване на разхода на масовите автомобили и съответно до увеличаване на прословутите парникови газове като СО2, а не до някакво подобряване на ситуацията със световното замърсяване или климатичните промени.

Пътното поведение по доста убедителен начин съчетава комфорт и стабилност, като спортните амбиции са по-скоро чужди на Tarraco, но това не означава, че автомобилът ще ви разочарова при по-спортен стил на шофиране, дори напротив. Все пак, ако залагате повече на пъргавината и динамиката на управлението, по-компактната Ateca съвсел логично би била по-смислен избор от улегнал и голям SUV като Tarraco.