Тест на Skoda Karoq 2.0 TDI 4x4 DSG: Роден да бъде бестселър

Марката Skoda е пример за подражание в много отношения, и обновената версия на средния й SUV модел Karoq е добър пример за това колко балансирани продукти прави чешката компания.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

10/22/20231 min read

Skoda е може би единствената марка на европейския пазар, която за последните двайсетина години на практика не е направила нито един слаб ход и нито един неуспешен модел. Добра техника, отлична функционалност, дизайн, който се харесва на публиката, и безапелационно добро съотношение цена-качества - рецептата на Skoda за успех е колкото проста на теория, толкова и трудна за изпълнение на практика. Моделът Karoq е вторият SUV на Skoda, откакто марката започна да прави такъв тип модели и по мое мнение - може би най-добрият или поне най-добре балансираният както по отношение на дизайн и размери, така и що се отнася до качествата на пътя. В началото на тази година компанията пусна в проажба обновена версия на Karoq, която може да се похвали с осъвременена визия, оптимизирана аеродинамика, както и редица технически подобрения.

Най-лесно обновеният модел може да бъде разпознат по промененото оформление на предната част - шестоъгълната триизмерва радиаторна решетка и LED фаровете са основно променени, а новите отвори в предната броня са входове към така наречените "Air Curtains" – "възушни завеси", които намаляват негативния ефект от завихрянето на въздушния поток в областта около предните колела. Този малък наглед детайл е само малка част от усилията, които екипът на Skoda е положил при работата в аеродинамичния тунел, но резултатът определено си заслужава - коефициентът на въздушно съпротивление е сведен до отличната за нози клас и тип каросерия стойност от 0,30, което означава подобрение с цели девет процента.. Разбира се, това би било невъзможно без пожителното въздействия на удължения заден спойлер, малките аеродинамични елементи на различни места по каросерията, аеродинамичните вложки в алуминиевите колела и допълнителните панели на дъното при версиите с двойно предаване. Както можете сами да предположите, всички подобрения по аеродинамичните показатели се отразяват благоприятно както на акустичния комфорт при по-високи скорости и най-вече по магистрала, така и на разхода на гориво.

На пътя автомобилът демонстрира достойно за подражание поведение - зад волана в нито един момент няма да усетите някакво негативно влияние от факта, че карате SUV с немалко тегло и сравнително висок център на тежестта. Колата седи на пътя като изключително добре настроен стандартен представител на средния клас - Karoq се справя отлично с абсорбирането на всякакъв вид неравности по настилката, управлението му е директно и с радващо точна обратна връзка, стабилността на пътя е абсолютно безупречна, а липсата на колебания на каросерията буквално ви карат да забравите, че става дума за SUV. Двойното предаване и високият клиренс имат своите съвсем логични предимства - при излизане от предела на асфалтовите пътища, при лошо време, при каране през зле поддържани участъци или просто при необходимост да се справите с бордюр или нещо подобно. Karoq ce чувства абсолютно еднакво уверен в града, на средни разстояния или пък на дълъг път по магистрала. Реални и съдържателни критики по отношение на представянето на пътя? Чисто и просто няма такива.

За комбинацията от двулитровия турбодизел със 150 к.с. и седемстепенната трансмисия DSG е достатъчно да кажем, че тук изненади няма - това е една от най-добре доказалите се комбинации двигател и трансмисия в класа, при това по повечето измерими показатели. Моторът и скоростната кутия работят в отличен синхрон, работата на задвижването е тиха и хармонична. Тягата при ускорение е достатъчно солидна, макар и да не ви залепя за облегалката при всяко по-сериозно настъпване на газта, както беше характерно за подобен тип агрегати допреди няколко години. Разходът на гориво е умерен, дори нисък - средната консумация в теста отчете около 7 на 100 при преобладаващо бързо магистрално шофиране, тоест ако сте съвсем малко по-внимателни с десния крак, без проблем ще постигнете стойност около 6ь5 литра на сто километра среден разход, и при благоприятни условия и по-малко километри на аутобан дори и доста по-малко.