Тест на Ssangyong Torres 1.5 GDI Turbo 4WD: Пазител на традициите

Torres е най-новото попълнение в гамата на най-стария южнокорейски автомобилен производител - Ssangyong. Автомобилът се явява един вид модерен наследник на Korando, но същевременно е съхранил много от традиционните ценности на марката.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

2/5/20241 min read

Не мога да отрека, а и не виждам смисъл да отричам, че колкото пъти съм сядал зад волана на модел на марката Ssangyong, винаги съм оставал не само приятно впечатлен, но дори и положително изненадан от представянето на машините с тази марка. Причините за това са няколко - но най-важната измежду тях се крие в самия замисъл и в основния характер на автомобилите Ssangyong. Машините на този производител винаги са се опитвали да вършат работа, да бъдат надеждни и да се представят като добър спътник по всякакви терени и във всякакви условия - били те хубави или лоши. При Ssangyong става дума за онзи тип автомобили, които залагат повече на вътрешните качества, отколкото на парадирането с гръмки, респ. най-често лишени от покритие обещания. Достатъчно е да си спомним за добрия стар Rexton - класически всъдеход с носеща рама и двигатели по лиценз на Mercedes, който продължава да бъде толкова често срещана гледка по родните пътища и е доказал се боец в справянето с меко казано предизвикателните ни пътища. Или пък за прекия предшественик на Torres - Korando, който с комбинацията от двулитров дизелов двигател и двойно предаване беше олицетворение на максимална ефективност, удоволствие от шофирането и впечатляваща проходимост - при това в сегмент, в който справянето с трудни ситуации извън пътя отдавна не са приоритет на 98 процента от предлаганите на пазара модели.

Сега пред нас е Torres, който освен с благозвучно име може да се похвали с отличителен, открояващ се отдалеч дизайн - всъщност, може би най-сполучливият дизайн на автомобил с марка Ssangyong до момента. Шестте вертикални ламела на разположената между тесните предни светлини решетка създават някакъв вид асоциация с Jeep, но приликата е по-скоро идейна, отколкото физическа. С талантливото комбиниране на равни и релефни повърхности, отчетливи ръбове и мощни издутини в областта на калниците, праговете и броните, Torres може да се похвали с мускулесто телосложение и внушителна осанка. Широките и наклонени С-колони с контрастен декоративен елемент също поставят ефектен стилистичен акцент в офомлението на каросерията. Автомобилът е дълъг 4,70, широк 1,89 и висок 1,71 метра, като пропорциите му са на класически всъдеход, а не на поредна приумица в стил кросоувър-купе с елементи на Gran Turismo, щипка Shooting Brake и характер на състезателен камион. Тук нещата са такива, каквито има смисъл да бъдат - и това е чудесно.

Чувството за нормалност, ако мога да си позволя да се изразя по този начин, се засилва още повече, когато заемете място на широките и удобни седалки в салона на Torres. Както повелява епохата, в която живеем, на централната конзола има голям сензорен екран, а приборите зад волана са изцяло дигитални. С това обаче и се изчерпват проявите на повсеместна дигитализация - на практика всички важни функции се управляват именно по начина, по който очаквате това да се случва, като за да изпълните елементарни операции като това да смените настройките на климатика, да изключите някой от електронните асистенти или да смените албума или песента от аудиосистемата не е необходимо да отвличате вниманието си от пътя и да ровите в безкрайни менюта и подменюта, докато получите невръстеничен пристъп или пък предизвикате верижна катастрофа заради липсата на възможност да следите едновременно пътя и функциите в автомобила. Тук сядате, настанявате се и скоро започвате да се чувствате повече или по-малко като у дома си, всичко е там, където му е мястото - нито повече, нито по-малко. Мястото е в изобилие - както за пътниците, така и за багажа им, а изработката е направо удивително солидна - дори по силно разбити пътища от каросерията интериорните детайли не се чува дори най-малкия звук. Оборудването е богато, възможностите за свързаност - също, няма вероятност да ви липсва нищо, но няма и нищо кой знае колко излишно.