Тест на Volkswagen ID.4 GTX: Електрически спортист или просто добър електромобил?

GTX е върховото изпълнение в гамата на изцяло електрическия VW ID.4, което разполага с два електромотора, двойно предаване и 340 к.с. Дали това го превръща в спортен модел, или просто в електромобил с добра тяга?

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

1/5/20241 min read

Когато лансираха на пазара GTX версиите на своите електрически модели от серията ID., от Volkswagen гордо говореха как те ще пренесат легендата GTI в електрическата ера. Като че ли доста скоро след това както посланията на марката, така и очакванията на публиката станаха малко по-умерени, тъй като, нека бъдем честни, наличието на два електромотора с обща мощност около или дори над 300 к.с. няма как да сътвори чудеса с автомобил, чието собствено тегло от 2,3 тона доскоро се смяташе за запазена марка единствено на тежки суперлуксозни лимузини и огромни всъдеходи. Времената се менят, а с тях и представата за това какво представлява един спортен автомобил, но все пак би било честно да определяме GTX моделите по-скоро като морални наследници на модификациите GTE, които умело съчетаваха динамичен характер и висока мощност с отлични практически качества за всекидневието и не вземаха спортните амбиции чак толкова насериозно. ID.4 GTX е чудесен пример именно в тази насока - той има повече мощност и по-динамично излъчване от своите стандартни събратя, но запазва всички техни практически и функционални предимства - включително отличният комфорт при пътуване.

Външно GTX се отличава от останалите варианти на ID.4 по типичните за една спортна версия белези - по-големи колела, еко намален клиренс, допълнителни моделни означения, по-голям заден спойлер, по-агресивно оформление на броните, както и повече елементи в черен пианолак. Двуцветната окраска в червено и черно приляга много добре на дизайна и характера на този автомобил. Линиите на каросерията са плавни и излъчват устрем, макар да не са толкова динамични, колкото при по-спортния модел ID.5. Темата с динамиката намира своето естествено продължение и във вътрешността, където откриваме контрастни червени шевове, емблеми GTX и направо страхотни предни спортни седалки, които дават забележително добра странична опора при динамично шофиране.

Мястото в интериора е в изобилие - това вече не е тайна за никой, който е запознат с възможностите на платформата MEB на концерна. Багажното отделение с вместимост от 543 до 1575 литра е отлична стойност не само за стандартните седмични покупки, но и за превоз на по-големи товари или за една семейна почивка. Споменавайки семейна почивка, хипотетично автомобилът е добре подогвен за подобни приключения... с едно-единствено изключение. Да, познахте - става дума за пробега, който според WLTP трябва да е 515 км, в реални условия е с около 30 процента по-малък, тоест някъде около 350 км в реални условия, при това без голям процент на магистрално шофиране. Ако шофирате с по-висока скорост за по-продължително време, надали ще изминете и 300 км с едно зареждане - казвам това с пълното съзнание, че картината при поне 80 процента от електрическите модели към момента не е много по-различна, но все пак човек не бива да има погрешни очаквания и ако планира по-сериозни преходи, трябва да планира внимателно както времето, така и маршрута на своето пътуване. Иначе бързото зареждане от 5 до 80 процента на 77-киловатчасовата батерия отнема малко под половин час, което е прилично, но не и върхово постижение. Зареждането на уолбокс трае 8 часа.

Едно от сериозните предимства на ID.4, което не се променя и при версията GTX, е отличното ниво на комфорт по време на пътуване. И използвайки общото понятие комфорт, имам предвид почти всички възможни негови аспекти - от шумоизолация, през удобството в пътническия салон, до возията. ID.4 е приятно тих, особено при скорости до към 70-80 км/ч, управлението му е леко, хомогенно и приятно, маневреността много добра (макар че не бива да забравяте, че автомобилът все пак е 1,85 метра широк, при това без страничните огледала, и цели 2,10 метра заедно с тях). Преминаването през неравности е гладко и солидно. Както вече споменах, седалките също са отлични, включително за дълъг път. Недотам приятни във всекидневието са типичните и за останалите модели на тази платформа особености в ергономично отношение - уплравлението на всички възможни функции от тъчскрийни и сензорни повърхности далеч не са най-доброто решение, когато става дума за интуитивност и отклоняване на вниманието на водача от пътя- За сметка на това, head-up дисплеят с добавена реалност и изпълнен много добре - поне по мое мнение.