Тест на Volkswagen ID.7: Най-добрият ID. досега?

Най-големият модел от ID. серията на Volkswagen е дълъг близо пет метра, има официален пробег до 621 км по WLTP.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

4/27/2024

Volkswagen непрекъснато разширява и обогатява моделното семейство на електрическата серия ID., като най-новият представител е флагманът ID.7, който съвсем скоро се сдоби с версии Tourer и GTX с два електромотора и двойно задвижване. Първата среща с ID.7 предизвиква доста интересна реакция, тъй като автомобилът изглежда от една страна напълно нов, а от друга - все пак някак познат. Това се дължи на факта, че формите на каросерията са последователно продължение на дизайнерската линия на останалите ID. модели, така че тук имаме нов формат, нов тип каросерия и нови пропорции, но все пак познати линии и стилистични похвати. ID.7 се отличава с много характерен профил, съчетаващ постепенно издигаща се назад раменна линия на каросерията и плавно спускащ се покрив, който завършва в компактна и леко вирната задница тип лифтбек. Характерната дъга на покрива е подчертана с лайстна в контрастен цвят. Задните светлини са обединени от светлинна ивица, по подобие на ID.4 и ID.5. Капковидната форма на ID.7 подсказва за добри аеродинамични показатели, като очакванията не са напразни - коефициентът на обтекаемост е едва 0,23. Източените линии в голяма степен успяват да замаскират внушителните размери на автомобила - все пак ID.7 е дълъг почти пет метра, има близо три метра междуосие и широчина заедно с огледалата от 2,14 метра.

Вътре също ни посреща атмосфера, която под една или друга форма очакваме от един ID. модел на Volkswagen - почти всички функции се командват от големия тъчскрийн или от сензорни бутони и повърхности. Такъв тип концепция се представя точно според очакванията - със своите добре познати плюсове и минуси. Седалката на водача и воланът могат да се похвалят с огромен обсег на регулиране, така че почти всеки може да намери идеалната за него позиция в този автомобил. Седалките са просто фантастични за дълъг път, особено в изпълнението ergoComfort с още повече възможности за регулиране, по-ергономични контури и допълнителни глезотии като функция за масаж. Мястото както отпред, така и отзад е не просто изобилно, а с мащабите на луксозна лимузина.

Многобройните настройки на амбиентното осветление позволява доста лесно и приятно да променяте атмосферата в интериора в зависимост от настроението си. Дизайнът е изчистен и приаятен, което допринася за усещането за простор и лекота. Качеството на материалите и изпълнението, както и шумоизолацята напълно отговарят на високата категория на автомобила и на очакванията, които човек е логично да има към един голям и престижен модел на Volkswagen. От шумовете при движение до слуха на водача и спътниците достига само някакъв санитарен минимум - в интерес на истината, чисто субективно ID.7 се усеща като един от най-тихите електромобили, които съм карал до момента. Преминаването през неравности е стегнато и изключително комфортно - в най-добрите традиции на марката. Изобщо комфортът при пътуване е сред коронните дисциплини на този автомобил - в това отношение и най-претенциозните трудно ще открият дори дребен повод за недоволство

Въпреки че е със собствено тегло над два тона, ID.7 се усеща достатъчно чевръст на пътя, което в голяма степен се дължи на комбинацията от нисък център на тежестта и задно предаване, което от своя страна носи със себе си неочаквано добра за петметров колос маневреност. Работата на спирачките също е абсолютно адекватна спрямо теглото на машината, а преходът от електрическо към механично спиране е практически неусетен. 286 к.с. и 545 Нм осигуряват много добра динамика - тягата се усеща много уверена във всеки един момент, резервите от мощност са много солидни. Батерията с използваем нетен капацитет от 77 кВт обещава пробег по WLTP между 599 и 621 километра, като в реални условия стойности между 400 и 500 км са напълно постижими без никакви допълнителни уговорки, а при подходящи условия е съвсем осъществим пробег и над 500 километра.