Тест на Volkswagen Touareg R eHybrid: Наистина универсален талант

Флагманът в гамата на Touareg вече е plug-in хибрид, съчетаващ бензинов V6 турбодвигател и електромотор. Как се представя на пътя елитният германски SUV с 462 к.с. и 700 Нм?

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

1/25/20241 min read

Touareg, който изпълнява ролята на върхов модел в гамата на Volkswagen, беше подложен на частично обновление през 2023 година. То донесе на луксозния SUV не само по-съвременна визия, но и редица технологични подобрения. Цялостната концепция на модела си остава непроменена - още от стъпването си на пазара на първото му поколение през далечната 2002 година, Touareg въплъщава най-доброто от технологиите на марката Volkswagen, запазвайки известна ценова дистанция както спрямо близкия си родственик Audi Q7, така и спрямо основните пазарни опоненти BMW X5 и Mercedes GLE. Тази рецепта се доказва като изключително успешна вече повече от две десетилетия, а през годините моделът натрупа не само отличен имидж, но и забележителна технологична зрялост. Днес Touareg обединява в себе си практически всичко, което се смята за ценно в един представител на луксозния SUV сегмент - разточителен комфорт, огромен вътрешен обем, внушителен, но същевременно елегантен дизайн, цяла армада от най-модерни технологии, върхови показатели за активна и пасивна безопасност, както и впечатляващ динамичен потенциал и сериозни запаси от умения за справяне с трудни терени

Всичко, казано дотук, важи в още по-голяма степен за топмодела в гамата на най-елитния модел на Volkswagen. През годините трите поколения на Touareg имаха най-различни забележителни модификации с големи двигатели и висока мощност, сред които дори V10 TDI, бензинов шестлитров V12, както и прекрасни бензинови и дизелови V8. Занапред топизпълнението ще бъде шестцилиндров Plug-in хибрид, който със своите 462 конски сили всъщност е и най-мощният сериен Touareg за всички времена. Задвижващият тракт включва трилитров V6 с турбокомпресор, чиито основни показатели са 340 к.с. и 450 Нм. Между двигателя и трансмисията е монтиран електромотор със 136 к.с., като системните показатели за максимална мощност възлизат съответно на 462 к.с. и 700 Нм, което позволява на автомобила да се ускори от място до 100 км/ч за 5,2 секунди, както и да постига възхитително добри времена за междинни ускорения.

За разлика от доста други plug-in хибриди, тук показателите за мощност и въртящ момент изглеждат внушителни не само на теория, но и при практическа употреба. Възможността за изминаване на между 40 и 50 км изцяло на ток е несъмнен плюс, но още по-впечатляващи са предимствата по отношение на тихата работа на задвижването и бруталната тяга при ускорение. Задвижването може да се похвали с безупречни маниери на работа и копринено гладък ход, но това не променя факта, че ако пришпорите юздите на Touareg R eHybrid, ще получите ускорение като на спортен автомобил. Важно е да се отбележи, че дори при изчерпване на по-голямата част от заряда на високоволтовата акумулаторна батерия с използваем капацитет от 14,3 кВтч, тягата остава извънредно енергична. Средният разход на гориво варира между 9-10 литра на 100 км при по-спокойно шофиране и около 12 на 100 при спортен маниер на каране или продължителни преходи с магистрална скорост.

Адаптивното пневматично окачване по виртуозен начин изпълнява шпагата между великолепен комфорт на возене и безкомпромисна стабилност при всякаква скорост. То има и друг сериозен плюс, който изобщо не е за пренебрегване при автомобил, претендиращ за увеличена проходимост, а именно - възможност за промяна на клиренса в доста широки граници. Пътният просвет e 20 см в най-ниската позиция на окачването, но може да достигне до 27 сантиметра в най-високата. Към това следва да прибавим и различните режими и асистенти, които подпомагат доброто представяне на автомобила в трудни условия и улесняват работата на човека зад волана. Разбира се, тежкият офроуд далеч не е основното нещо, за което повечето купувачи на подобен луксозен, изискан и лъскав SUV с начална цена над 175 000 лева ще биха използвали автомобила си, но е важно да се знае, че солидните характеристики извън пътя тук са реалност, а не мит. Още по-важен момент е начинът, по който Touareg се държи при неблагоприятни метеорологични условия на асфалт - в интерес на истината, дори при силно ограничено сцепление на настилката автомобилът остава лесно управляван и непоклатимо стабилен, а усещането от волана е прецизно и изключително хомогенно. Водимостта е много точна - направо учудващо за толкова голям и тежък SUV.