Тест на Volvo EX30 AWD: Нежна стомана

EX30 е първото Volvo, конструирано изначално като електромобил. Моделът поставя началото на повсеместна електрификация при шведската марка - нека видим на какво е способен.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

2/7/20241 min read

Шведската марка Volvo без всяко съмнение е едно от най-известните и най-авторитетни имена за европейската автомобилна индустрия. През годините компанията повече или по-малко променяше своите приоритети, но никога не изневери на най-важния измежду тях, а именно - грижата за човешкия живот. Започвайки от факта, че именно Volvo въвежда масовото използване на съвременната версия на предпазните колани в автомобилите, преминавайки през безброй титанични усилия в подобряването на показателите за пасивна и активна безопасност, достигайки до съвременните амбиции за достигане на мечтаните нула жертви от пътни произшествия - до момента не е имало друга марка, която да е изявявала толкова ревностно загрижеността си за безопасността на хората. С което, разбира се, списъкът с характерни силни страни, с които сме свързвали Volvo през годините, само започва. Например, навремето техните коли бяха олицетворение на здравината, надеждността и неразрушимостта - неслучайно се превърнаха и в нарицателно за качествата на шведската стомана. Дълги години Volvo можеха да се похвалят и с трудна за задминаване функционалност, тъй като с геометричните форми на своите каросерии те можеха да поберат всичко и всички, а обзорът във всички посоки беше почти феноменален. През последните години скандинавският дизайн на автомобилите Volvo еволюира към малко по-различен тип елегантност, ръбовете се примесиха с извивки, а изчистените форми започнаха да се съчетават с по-сложни дизайнерски трикове. Легендарните пет- и шестцилиндрови двигатели постепенно отстъпиха място на даунсайзинг четирицилиндрови турбомотори, а те от своя страна - на plug-in хибриди. Сега електрификацията, екологията и устойчивото производство са тема номер едно за Volvo - заедно с безопасността, естествено.

Шведите залагат огромни амбиции на EX30, който е най-малкият им електрически модел, най-малкият им SUV или накратко - най-малкото съвременно Volvo изобщо. От компанията залагат, че до около година EX30 ще заеме някъде около една четвърт от пазарния дял на марката - доста самоуверен план с оглед на факта, че към момента с голяма преднина най-продаваният им модел в световен мащаб е XC60, а както знаем, той доста внушителен на големина SUV, продаван предимно с класически ДВГ. Дали очакванията на марката за темповете на електрификация ще се сбъднат - както и на обществеността като цяло, предстои да видим, не това ще коментираме тук. Сега е времето и мястото да видим подробно способностите на EX30. В своята същност автомобилът представлява градски SUV (или кросоувър, който както предпочита да го разбира), който със своите 4,20 метра дължина всъщност е някъде в сегмента на Renault Captur, Peugeot 2008, Jeep Avenger и т.н.Моделът ще се предлага в три основни версии - две от които са само с един задноразположен двигател с мощност 272 к.с. и избор между 51 и 69 кВтч батерия. Любопитното при двете базови версии е цената, която се движи между 80 и 90 000 лева при базово оборудване, тоест е на нивото на основни конкуренти от по-масови марки. Ако идеята е да се предложи на клиентелата премиум продукт на цената на мейнстрийм модели - всъщност звучи интересно. Най-интересното от технологична гледна точка обаче е върховото изпълнение AWD Twin Motor Performance, което с двата си електромотора постига мощност 428 к.с., разполага с моментално реагиращо електрическо двойно предаване и може да се похвали с най-доброто ускорение от 0 до 100 км/ч, което серийно Volvo някога е изпълнявало - 3,6 секунди. Съвсем закономерно, тази версия е доста по-скъпа и с пълен набор от екстри струва около 110-115 000 лева.

Имахме интересната възможност да бъдем сред първите, изпробвали възможностите на ЕХ30 както в България, така и в Европа като цяло, при това в твърде интересен от гледна точка на климатични дадености ден и в разнообразни условия. Насроченото начало на теста беше в 9 сутринта, когато навън се стелеше лепкава мъгла, а градусите бяха 14 под нулата. Е, към обяд нещата станаха малко по-благоприлични, появи се слънце, а температурите се покачиха до минус пет... Не може да се отрече обаче, че за един електромобил трудно би могло да има по-предизвикателно време да бъде изпробван по всички възможни показатели. Що се отнася до