Toledo Podium - SEAT за шампиони

Първото издание на модела Toledo се базира на техниката на Golf II и е първият модел, създаден от Volkswagen, след като германският концерн купува испанската марка.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

1/3/20241 min read

Първото поколение на SEAT Toledo беше пуснато на пазара през май 1991 г. като лифтбек-седан с пет врати. След фейслифт през септември 1995 г., производството приключва през март 1999 г. Това е първият модел на SEAT, разработен изцяло от Volkswagen Group. В технологично отношение моделът със строги геометрични линии на каросерията се базира на платформата на Volkswagen Golf II и се отличава със забележителното си голямо багажно пространство от 550 литра, което може да се разшири до 1360 литра при сгъване на задните седалки. Предлага се с широка гама бензинови двигатели на Volkswagen с работен обем от 1,6 до 2,0 литра (от 75 до 150 к.с.). Имаш и 1,9-литрови дизелови двигатели за Toledos D, TD и TDI.

На летните олимпийски игри в Барселона през 1992 г. електрически Seat Toledo придружава олимпийския огън на церемонията по откриването. SEAT Toledo беше официалната кола на тези олимпийски игри. Като подарък за 22-мата испански медалисти на въпросната олимпиада, SEAT създава специална версия на автомобила - Toledo Podium. Podium се разпознава по двуцветната си сива боя. Интериорът получава много луксозно ниво на тапицерия и оборудване. Автомобилът получава дори факс и телефон в подлакътника между седалките, изцяло кремава кожена тапицерия и дървени вложки по таблото и вратите. Максималната скорост е 196 км/ч, като времето за ускорение от 0 до 100 км/ч е 10,5 секунди.

Toledo Podium е базиран на Toledo GT. За задвижването му отговаря 8-клапанов SOHC двигател с работен обем 1984 кубични сантиметра който разполага с многоточково впръскване на горивото и може да се похвали със 116 конски сили мощност и 166 Нм максимален въртящ момент, който се достига при 3200 оборота в минута. Мощността се предава към предните колела чрез петстепенна скоростна кутия. Има вентилирани дискови спирачки отпред и твърди дискове отзад. Стандартният размер на гумите е 185/60 R14.