Toyota продължава с разработването и производството на ДВГ

Нещо повече - според японската компания именно това е правилен път в усилията за реално намаляване на въглеродните емисии. И честно казано - по този въпрос сме напълно съгласни.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

1/15/20241 min read

За всички е очевидно, че така нареченият електрически преход в автомобилната индустрия нито върви с обещаните темпове, нито лелеяните блестящи резултати по отношение на опазването на климата и околната среда имат нещо общо с действителността. Причините за това са комплексни и трудно могат да бъдат формулирани в няколко изречения, но е очевидно, че когато всички сили на политиците са впрегнати в следването на гръмки лозунги с нулево покритие, резултатите никога не са добри за никого, освен за самите политици, защитаващи определени икономически интереси - срещу съответни солидни лични облаги, както си му е реда. Факт е обаче, че макар цялостният тон на автомобилната индустрия по въпроса все още да е по-скоро предпазлив и да не предполага открито противопоставяне на видимо неприложимите и неосъществими към настоящия момент политически напъни, има няколко компании, които не крият подкрепата си за ДВГ - първо защото без него общата мобилност на планетата няма да бъде възможна още десетилетия, а може би дори столетия напред, второ защото неговия демонизиран принос към световното замърсяване и измененията на климата реално е далеч по-малък от това, което непрекъснато бива насаждано като проблем, трето защото "зелената" мобилност до момента е точно обратното на зелена ако гледаме общия екологичен баланс при производство на батерии, суровини за тези батерии, експлоатационен срок и цена на електромобилите и още куп фактори. Сред осмеляващите да изразяват открито несъгласието си с това статукво до момента са BMW от европейските производители, Toyota, Mazda и донякъде Honda от японските производители, както и напоследък южнокорейският концерн Hyundai

Най-голямата автомобилна компания в света Toyota не се отказва от двигателите с вътрешно горене. Концернът дори подновява ангажимента си към двигателите с вътрешно горене благодарение на директива от председателя на компанията и дългогодишен опит като „автомобилен човек“ Акио Тойода. Той иска да защити милиони работни места в Япония и да предостави набор от възможности за избор на бъдещите купувачи на автомобили. „Обръщам се към всички, които са правили двигатели досега - нека продължим да правим двигатели“, каза Тойода на Токийския автомобилен салон 2024 в Токио. „Всички ние сме важни. Никога няма да позволя цялата работа, която сте свършили досега, да отиде на вятъра. Компанията обещава да продължи балансирана стратегия, в която различните типове задвижване да бъдат насочени към засилване на своите предимства, а ползите за околната среда да бъдат реални, а не само под формата на празни обещания и силно манипулирани числа. На практика това означава, че Toyota няма да спре усилията си в развитието на нито едно задвижване - било то електрическо, хибридно, бензиново, дизелово или водородно.