Toyota пуска две специални версии на GR Yaris

Дългоочакваните специални GR Yaris Sebastien Ogier и Kalle Rovanpera са вече факт - изглеждат еднакво впечатляващо, е едната от тях дори има "донът" режим за ефектен дрифт.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

1/29/20241 min read

Не знам на каква част от вас им прави впечатление, но откакто автомобилите стават все по-еднакви и все по-безлични, следвайки непрекъснато налаганите процеси на електрификация и дигитализация, малкото останали "истински" в класическия смисъл на понятието модели на пазара всъщност се радват на нестихващо търсене, нещо повече - за повечето от тях практически е почти невъзможно да се вредите. Точно така стоят нещата с Toyota GR Yaris, който е хотхеч във възможно най-традиционния смисъл на понятието, и си позволява да бъде такъв в момент, когато всякакви спортни модели в малкия клас се смятат за тъкмо обратното на политкоректни и на практика вече са изчезващ вид.
Неотдавна GR Yaris получи голям фейслифт, след който модели изглеждат малко по-различно. Сега се появиха и две специални версии, които феновете отдавна чакат. Колата, посветена на Ожие, е завършена в тъмен нюанс, наречен Matte Stealth Grey, който помага да се подчертаят сините спирачни апарати зад 18-цоловите джанти BBS. Специален рали спойлер, изработен от пластмаса, подсилена с въглеродни влакна, украсява покрива и ще намерите няколко стикера в чест на успеха на Ожие във WRC и неговата родина Франция. Колата на Рованпера е по-ярка, носейки версия на неговата трицветна състезателна ливрея със специални лога и WRC отличия. Задното крило е идентично с това на GRMN Yaris.

Отвътре и двата автомобила имат специални емблеми и контрастни шевове, уникални за всяко издание. Ще намерите и ексклузивни TFT дисплеи с режими на изглед, показват специфични режими на шофиране за всяка кола. Но режимите са далеч по-различни от настройките за чакъл и писта, които бихте намерили на нормален GR Yaris. Ogier Edition получава режим Morzio Mode, който Toyota описва като „директна връзка, приложена максимално към предните и задните колела по време на ускорение, която бива отпускана само при необходимост по време на спиране." Можете също така да получите SEB Mode, кръстен на Ожие и настроен да изпраща повече мощност към задните колела спрямо предните. Що се отнася до цветното Rovanpera Edition, то получава колоритно наречен Donut Mode, който гарантира „контрол на плъзгането по време на дрифт“. Има и режим KALLE, който включва различня настройка на задния диференциал за „агресивно завъртане на задната част на автомобила при навлизане в завой и изтегляне напред на предната част на автомобила с помощта на газта“.