Visteon откри първата по мащаб у нас лаборатория за тестване на автомобилни технологии

Лабораторията в София е единствена за компанията в Европа и третата в света заедно с тест центровете на Visteon в Северна Америка и Индия

НОВИНИ

Божан Бошнаков

4/8/20241 min read

На специално събитие Visteon официално откри първата по мащаб у нас високотехнологична лаборатория за тестване на автомобилни технологии. Сред официалните гости на церемонията бяха изпълнителният директор на компанията, Сачин Лаванде, посланикът на Съединените американски щати в България Н. Пр. Кенет Мертен, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и зам.-кметът по финансите и здравеопазването на Столична община Иван Василев.

„Свидетели сме как ключови тенденции като дигитализация, свързаност и електромобилност движат мащабната глобална трансформация на автомобилната индустрия. Автомобилните технологии стават все по-комплексни, а с тях и изискванията на производителите за качество и надеждност. Нашата цел е да бъдем водеща фигура в тази трансформация, като разработваме висококачествени и надеждни технологии. Лабораторията ни в София и доказаната през годините експертиза на местния ни инженерен екип са от ключово значение за това“ - заяви Сачин Лаванде, изпълнителен директор на Visteon, по време на откриването. С инвестиция от над 10 милиона долара и екип от над 70 висококвалифицирани инженери лабораторията изпитва технологичните продукти, които инженеринговите центрове на компанията в Европа произвеждат за световните автомобилопроизводители.

Тестовете в лабораторията обхващат всяка стъпка от продуктовия цикъл – от най-ранния етап на проектиране до серийното производство. Продуктите, като инструментални табла и инфотейнмънт системи за водещите немски, френски и британски автомобилопроизводители, се подлагат на широк спектър от изпитвания, симулиращи редица реални смущения и екстремни ситуации, породени от влиянието на околната среда и средата в автомобила, с които водачите по света трябва да се справят. Целта е да бъде гарантирана максимална надеждност и сигурност на технологията. Специалистите по електроника, електротехника и механика на Visteon извършват редица видове изпитвания за устойчивост – при климатични и температурни промени с обхват от -40 °С до 85 °С, при вибрации и удари с различна температура, честотен обхват и ускорение, при проникване на частици и вода, и при различни смущения по сигналните и захранващи линии на автомобила. Това е единствената лаборатория в България, която извършва тестове за електромагнитна съвместимост и устойчивост на електромагнитни смущения. Дейността отговаря на изискванията за изпитване на автомобилна електроника според редица световно признати стандарти като CISPR 25 и ISO 11452-2, ISO 11452-4 и ISO 11452-9. Оборудването, с което екипите работят, е доставено специално за лабораторията от Германия, Австрия, САЩ и Азия, и отговаря на стандартите, разработени от международните организации по стандартизация ISO и IEC.