Вижте как изглежда S-класа W140 с велурен салон

Принципно поколението W140 на S-класата има статус на легенда - особено у нас и като цяло в Източна Европа. Вижте един доста нетипичен за модела екземпляр, който има велурени тапицерии вместо кожа.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

1/16/20241 min read

Когато през 1987 година BMW представят първия германски V12 двигател след края на Втората световна война в "седмицата" 750i от поколение Е32, конкуренцията в луксозния клас се изостря още повече от обикновено. Mercedes трябва да надградят с нещо своята S-класа, която по онова време е в поколението W126, известна у нас също като "пура", която е един от най-красивите образци в цялата история на флагмана на марката с трилъчата звезда, като наред с това може да се похвали с превъзходна и почти неразрушима техника. Така че да подобриш съвършенството несъмнено не е лека задача - нито днес, нито тогава. От Mercedes пускат през 1991 година наследника на W126 - W140, който е една от най-монументалните като дизайн, но и най-луксозни и най-здрави S-класи за всички времена. Моделът отговаря на провокацията от BMW с 12-цилинрова върхова версия 600 SEL.

За S-класата W140 може да се говори много - и несъмнено ще имаме още много поводи да се връщаме към този модел, който у нас до днес се ползва с прозвището "мечока". Екземплярът, който искаме да ви покажем този път, е доста нетипичен както като цвят, така и като изпълнение, а същевременно носи духа на марката по много специфичен начин. Продаваният в Германия срещу сумата от 30 000 евро 600 SEL е с елегантно лаково покритие в цвят Burgundy червено и, което е още по-интересното, целият му салон е изпълнен в същия този цвят Burgundy червено, като тапицерията, за разлика от 99 процента от автомобилите от това поколение, не е кожен, а велурен. Целият този разкош в червено е гарниран с пълно оборудване, орехова дървесина и отлично състояние.