Вижте как изглежда Запорожец, преправен в лимузина

Из социалните медии циркулират няколко снимки на един доста необикновен самоделен проект на базата на ЗАЗ 968 с удължена каросерия, който изглежда абсурдно и все пак доста интересно.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

4/28/2024

През годините сме се нагледали на всякакви доработки на базата на соц автомобили, някои от които граничат с гениалността, а повечето - с нелепостта и безумието. Няма никакво съмнение, че измежду проектите на база на добре познатите сравнително малобройни модели автомобили, произвеждани в рамките на СИВ, тук-там се открояват някои изключително ефектни постижения. Някои от тези самоделни проекти обаче ни оставят почти без дъх - къде от изумление, къде от смях... Да вземем например този ЗАЗ 968, който се появи на няколко места из интернет пространството, включително в "официалната" група на ЗАЗ 968 във Facebook. Това е нещо средно между стреч лимузина и бус, създадена на основата на два броя ЗАЗ 968. Освен със значително удължено междуосие, този мистериозен автомобил може да се похвали с три реда седалки, побиращи до осем души - две самостоятелни места на първия ред и по една тройна седалка на втория и третия ред.

Не по-малко озадачаващ е броят и видът на вратите, които са... три. Две от страната на водача и една по средата на купето от дясната страна на автомобила. Предницата е напълно променена, като от оригиналния ЗАЗ 968 са останали единствено кръглите фарове и бронята - останалата част от скъсената муцуна е напълно нова, има добавени решетка и светлини за мъгла, а видът на автомобила отпред лично на мен ми навява образа на нацупен мопс. "Хрилете" на вентилационните отвори, доставящи свеж въздух към задноразположения двигател, са решени в контрастен черен цвят.

Задната част е не по-малко озадачаваща на вид, като преходът от покрива към задницата е тип фастбек. Задните светлини са взети назаем от ВАЗ 2106, тоест от добрата стара "Лада с 4-те фара", както е известен този модел по нашите ширини. От дясната страна на задния капак се вижда малка табелка, носеща името "Питон".