Volkswagen Golf стана на 50 години и получи фейслифт

Фейслифтът, който съвпада с 50-годишнината на един от най-успешните модели в историята, носи на осмото поколение на автомобила освежен дизайн и осъвременена техника.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

1/24/20241 min read

Volkswagen отбелязва 50-годишния юбилей на емблематичния за марката Golf. Серийното производство на бестселъра започва във Волфсбург през месец март 1974 година, а през годините първият Golf е последван от още над 37 милиона автомобила. Чисто математически погледнато, това означава, че всеки ден през последните 50 години по над 2000 хора по света са си купували нов Golf. Тази невероятна популярност превръща компактния модел в най-успешния в историята европейски автомобил и най-продавания модел на Volkswagen за всички времена. Сега Volkswagen представя световната премиера на най-новия етап в развитието на Golf, включващ изцяло нова, разработена от нулата инфотейнмънт система и следващо поколение plug-in хибридно задвижване. Най-добрият Golf за последните 50 години ще бъде на разположение при дилърите на марката през тази пролет.

Обновените Golf и Golf Variant правят впечатление с промененото оформление на предната част, в която се открояват елементи като първото на европейските пазари светещо изпълнение на емблемата на Volkswagen2 и изцяло новите LED фарове. При върховата версия на матричната LED система IQ.LIGHT2 се използва нова функция на дългите светлини с обхват до 500 метра. Дизайнът на задните LED светлини със система IQ.LIGHT 3D2 и при двете версии на каросерията също е изцяло нов.

Вътрешното пространство на обновения модел впечатлява с възможностите за интуитивно управление на функциите с помощта на новоразработената инфотейнмънт система (MIB). Нейният сензорен екран е изпълнен като свободно стоящ елемент на арматурното табло и в долната си част предлага ергономично оптимизирани и осветени сензорни плъзгачи за контрол на температурата и силата на звука. Нов е и подобреният като функции и изпълнение мултифункционален волан, както и новият гласов асистент IDA. Маневрите с обновените Golf и Golf Variant се улесняват значително от новите системи за асистенция на водача като усъвършенстваните функции Park Assist Plus и Park Assist Pro (предлагана за първи път при Golf) за асистирано паркиране и излизане от паркомястото чрез смартфон, както и новата 360-градусова система за наблюдение на зоната около автомобила Area View.

Новите plug-in хибридни системи за задвижване с възможност за използване на бързозарядни правотокови (DC) станции съчетават високите динамични показатели с възможност за изминаване на около 100 километра изцяло на електричество. Версиите с високоефективни mild хибридни системи за задвижване с 48V на свой ред предлагат изключително подходящо решение за потребителите, които не разполагат с възможности за инсталиране на стенни зарядни модули (Wallbox) в домашни условия. Спортният Golf GTI от друга страна е станал още по-динамичен благодарение на увеличението на мощността на неговия турбокомпресорен двигател с 15 кВт до общо 265 к.с., а мощността на агрегата 2.0 TSI с 204 к.с. също е нараснала с 10 кВт. Към момента на пазарната премиера, гамата на обновения модел ще включва общо девет различни версии на задвижването – с mild хибридни (eTSI) и plug-in хибридни (eHybrid и GTE) системи, с бензинови турбодвигатели (TSI) и турбодизелови (TDI) агрегати.