Volkswagen интегрира ChatGPT в автомобилите си

Текущите модели на Volkswagen Груп, разработени на платформите MEB и MQB evo, които използват гласовия асистент IDA имат достъп до автоматизирана интеграция на ChatGPT чрез Cerence Chat Pro

НОВИНИ

Божан Бошнаков

1/10/20241 min read

По време на CES 2024, водещо световно изложение за електроника, което ще се проведе от 9 до 12 януари, Volkswagen ще представи първия автомобил, в който базираният на изкуствен интелект чатбот ChatGPT е интегриран в гласовия асистент IDA. В бъдеще клиентите ще имат безпроблемен достъп до непрекъснато нарастващата база данни с изкуствен интелект във всички модели на Volkswagen, оборудвани с гласовия асистент IDA, и ще имат проверено съдържание, което да им се чете, докато шофират. Cerence Chat Pro, разработен от технологичния партньор Cerence Inc. е в основата на нова функция, която предлага уникално интелигентна и автоматизирана ChatGPT интеграция. Volkswagen ще е първият от масовите брандове, който ще предлага Chat GPT като стандартно оборудване от второ тримесечие на 2024 в много модели от серийното си производство.

Новият чатбот се предлага в съчетание с последното поколение инфотеймънт при напълно електрическите ID.7, ID.4, ID.5, ID.3 и конвенционалните изцяло обновени Tiguan и Passat, както и фейслифта на Golf. При активиран Cerence Chat Pro, интегрирането на ChatGPT в бекенда на гласовия асистент на Volkswagen предлага множество нови възможности, които надхвърлят предишния гласов контрол. Например гласовият асистент IDA може да се използва за контролиране на инфотеймънт системата, навигацията, климатичната инсталация или да отговаря на общообразователни въпроси. В бъдеще, AI ще осигурява допълнителна информация и отговор на въпроси, които надхвърлят тези елементарни команди, което е естествено и логично предвид постоянното му усъвършенстване и нарастване на възможностите. Това може да бъде полезно на много нива по време на шофиране: обогатяване на разговори, изясняване на въпроси, взаимодействие на интуитивен език, получаване на специфична за превозното средство информация и много повече – изцяло без ръце. ChatGPT не получава достъп до данните на автомобила; въпросите, както и отговорите биват изтрити веднага, за да се гараантира най-високо ниво на защита на личните данни. Целият процес се фасилитира от Cerence Chat Pro, който използва множество източници, включително ChatGPT, за да даде възможност на IDA да предостави точни и подходящи отговори на почти всяко запитване, което можете да си представите.