Volkswagen показа ID.7 GTX Tourer - най-мощното серийно комби в историята на марката

Максималната мощност и максималният въртящ момент при ID.7 GTX Tourer са достъпни почти моментално при всяко ускорение.

НОВИНИ

Божан Бошнаков

3/14/20241 min read

ID.7 GTX Tourer проправя пътя към нов тип спортна мобилност, като съчетава пространството на голямо комби с представянето на спортен автомобил и устойчивостта на електрическата мобилност. Завладяващ е и моменталният устрем, с който двата електрически мотора осигуряват максимална мощност и въртящ момент в рамките на части от секундата. Благодарение на ефективното задвижване и първокласната си аеродинамика, ID.7 GTX Tourer безпроблемно изминава големи дистанции между две зареждания. Принос за високото ниво на ефективност има и новата литиево-йонна акумулаторна батерия с енергиен капацитет 86 kWh (нето). На DC-зарядни колонки тя може да се зарежда с до 200 kW. На практика това означава: с тази мощност на зареждане батерията може да се зареди от 10 до 80 % за значително под 30 минути при идеални условия. Предната част на ID.7 GTX Tourer се диференцира спрямо версията с 210 kW благодарение на своята индивидуално оформена предна броня с решетка с мрежа тип пчелна пита и характерна за GTX светлинна графика. Всички черни елементи са с блестящо покритие. Това се отнася не на последно място за праговете и за решената в GTX-дизайн долна част на задната броня. Също в черно: целите рейки на покрива, които иначе са изпълнени в цвят „матово сребристо“. Специално съобразени с GTX-дизайна са и новите 20-цолови колела от лека сплав „Skagen“5. Като специално оборудване ще последват също и 21-цолови колела от лека сплав6. Интериорът е облагодорен с детайли като спортни седалки (отпред с функция за подгряване) с перфориран GTX-надпис в облегалките, специфичен за GTX мултифункционален волан с червени шевове, както и червени кантове на седалките, арматурното табло и тапицериите на вратите.

Новият ID.7 GTX Tourer съчетава максимално спортен характер с максимален вътрешен обем. Натоварен до облегалките на предните седалки (до покрива с разделителна мрежа), автомобилът осигурява до 1714 литра товарен обем. Багажният обем при петима души на борда и натоварване до височината на задната облегалка възлиза на 605 литра (задната облегалка трябва да бъде изправена в Cargo-позиция). Дължината на товарния отсек до задните облегалки възлиза на 1075 мм. При сгъване на задните седалки се образува товарна площ с дължина 1948 мм. Максималната широчина между задните калници възлиза на 1000 мм. С такъв товарен обем ID.7 GTX Tourer предлага достатъчно място за всякакъв тип екипировка.

Подобно на ID.7 лифтбек, ID.7 Tourer и неговата версия GTX също се предлагат като опция с панорамен стъклен покрив „Smart Glas“. Стъкленият покрив може да променя по електронен път структурата си от прозрачна на непрозрачна, благодарение на интегрирания в стъклото PDLC-слой (Polymer Dispersed Liquid Crystal). Към разширеното серийно оборудване5 на ID.7 GTX Tourer спадат „IQ.LIGHT – LED-матрични фарове“, анимирани VW-емблеми отпред и отзад, както и амбиентно осветление с избор от 30 цвята. В ID.7 GTX Tourer серийно се вграждат също така усъвършенстван Augmented-Reality-Head-up-Display, „App-Connect“ wireless за Apple Car Play и Android Auto, гласов асистент IDA, двузонов климатроник (като опция: тризонов климатроник „Air Care Climatronic“), система за безключов достъп и стартиране „Keyless Access“, както и алармена инсталация. Като опция се предлагат асистиращи системи като предупреждението при слизане от автомобила (предупреждение за приближаващ трафик отзад при слизане от автомобила6), „Connected Travel Assist с онлайн данни“ (асистирано надлъжно и напречно водене на автомобила, включително асистирана смяна на лентата на движение6), както и „Park Assist Plus“ с Memory-функция (автоматизирано паркиране, включително от дистанция до 50 метра6). Новост за гамата на ID.7 е т.нар. „Wellness-App“. С помощта на въпросното приложение можете да избирате между предварително подбрани комбинации от различни функции в автомобила, за да усъвършенствате допълнително чувството за уют на борда на автомобила по време на път или докато почивате. В зависимост от оборудването, приложението използва амбиентното осветление, озвучителната система, климатика, панорамния покрив „Smart Glas“, както и функциите за климатизация и масаж на седалките. Звукови композитори са разработили специални акустични звукови фонове за „Wellness-App“. Новото In-Car приложение се стартира от инфотейнмънт системата. Налични са три Wellness-режима: „Fresh Up“ (освежаване), „Calm Down“ (отпускане) и „Power Break“(пауза). Ето един пример: „Fresh Up“ с един клик активира ободряващ звук, освежаващ режим на климатизация (с помощта на климатроника и вентилацията на седалките), активиращ масаж на гърба, както и сини и тюркоазени зони в подобаващо настроеното амбиентно осветление; светещите декори в арматурното табло, панелите на вратите и разположените отдолу тесни светлинни ивици се променят от синьо към тюркоазено и обратно на спокоен интервал. Паралелно с това, в ID. Light под челното стъкло протича синя светлинна анимация.