Volvo 780 - шведско купе с италиански гени

Подобно на своя предшественик 262, редкият модел 780 е с дизайн, създаден от италианското студио Bertone.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

4/3/20241 min read

Макар през годините да се превръщат във все по-голяма екзотика, купетата имат сериозна традиция при Volvo. Започвайки от шедьовъра 1800ES, признат за един от най-дълговечните автомобили в историята, и преминавайки през няколко последващи модела, шведската компания сравнително доскоро се стараеше да поддържа поне по едно купе в моделната си гама. Едно от емблематичните купета на шведите е 262, създадено от прочутите италиански стилисти Bertone. Тук обаче искаме съвсем накратко да ви припомним за неговия наследник, произвеждан за доста краткия период от 1986 до 1991 година - 780. 780 не само има дизайн на Bertone, но и се произвежда от италианското студио в град Торино.

Първоначално е планирано колата да се задвижва от двигател PRV V6, който вече е доказал качествата си както във Volvo 760/780, но и в Renault 25 и Alpine. Заради по-малкият двигателен кош на 780 обаче двигателят показва склонност към прегряване и от Volvo сменят концепцията, решавайки да ползват агрегата B280F V6 с работен обем 2,8 литра, а като алтернатива се предлагат редови четирицилиндрови турбоагрегати с кубатура 2,0 и 2,3 литра, катто и редови шестцилиндров турбодизел от VW. Дизайнът е изчистен, семпъл и доста строг, показващ някои прилики с моделите на Audi от същите години. Линията на покрива е снижена, средната колона е дискретно замаскирана в черно, а страничните прозорци са обрамчени с фина хромирана лайстна.

Показаният тук екземпляр се задвижва именно от доставяния от Volkswagen 2,4-.литров турбодизел със 129 к.с., който предава тягата си на задните колела през 4-степенна механична трансмисия с функция Overdrive. Колата показва стилна комбинация от синьо лаково покритие и синьо-черен кожен салон и апликации от истинска дървесина, а пробегът е почти смехотворен като за старо Volvo - eдва 180 000 километра. Макар да е сред изключително дълговечните и надеждни представители на марката, семплото и стилно купе 780 днес е рядкост - и нищо чудно предвид общия произведен тираж от едва 8518 автомобила.