VW Golf III Harlequin - големият брат на Polo Harlekin

След като наскоро ви разказахме за най-шареното серийно Polo в историята, сега идва ред да ви покажем неговия още по-рядък голям събрат - Golf Harlequin

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

4/15/2024

След големия успех на разноцветния Volkswagen Polo Harlekin през 1995 година, който се продава в общ тираж от 3800 бройки, германската компания създава четири оцветени по подобен начин прототипа на Golf и ги показва на различни автомобилни изложения в Северна Америка през 1996 г. Серийните Golf Harlequin са произведени в завода на VW в Пуебла, Мексико, където колите първоначално са боядисани в един цвят, след което панелите на каросерията са сваляни и преразпределени между останалите автомобили, без да се позволява два граничещи панела да бъдат в един цвят. При конкретния екземпляр на снимките основната каросерия е боядисана в Tornado Red; предните калници и решетката са Chagall Blue; капакът на предната броня, предните врати и люкът са Ginster Yellow; а предният капак, задните врати и капакът на задната броня са Pistachio Green. Допълнителните екстериорни детайли включват eлектрически огледала, спойлер на покрива и чистачка на задното стъкло.

Този Volkswagen Golf Harlequin е един от общо 264-е произведени многоцветни екземпляра, всички за пазарите в Северна Америка. Автомобилът съвсем наскоро е продаден на търг срещу доста сериозната сума от 25 000 щатски долара. Седалките са тапицирани в сив плат с четирицветни акценти, а мощността се доставя от 2,0-литров редови четирицилиндров двигател със 115 конски сили, съчетан с петстепенна механична трансмисия. Допълнителното оборудване включва климатик, фабрична касетофонна уредба, както и подготовка за теглич. Съобщава се, че колата е продадена нова от Volkswagen Jeff Sikes в Хънтсвил, Алабама, а след това е регистрирана в Джорджия и Охайо, преди да бъде придобита от дилъра, организирал търга. Пробегът е 79 000 мили.

Автомобилът стъпва на 14-инчови алуминиеви джанти с пет спици, гумите са 195/60 Hankook Kinergy ST. Окачването е незаисимо, спирачките са дискови отпред и барабани отзад. Седалките са тапицирани със сив плат с вложки на тема Harlequin. Допълнителтото оборудване включва климатик, опционална Premium AM/FM/касетофонна уредба, регулируема по височина седалка на водача, централно заключване, специални подови стелки за всякакви атмосферни условия, както и система за размразяване на задното стъкло.