За любителите на соц класиките - добре запазена Волга ГАЗ 24 за 6600 лева

Култовата Волга ГАЗ 24, притежаване най-често от държавни учреждения или партийни кадри по време на социализма, днес е интересен обект за колекционерите. Ето един добър екземпляр на смислена цена.

ЛЮБОПИТНО

Божан Бошнаков

3/7/20241 min read

През последните години цените на класическите автомобили, без значение дали става дума за олдтаймери или янгтаймери, непрекъснато растат, увеличава се и интереса към коли от близкото или по-далечното минало. Мнозина гледат на тях като инвестиция, за други те са хоби, за трети и двете. Пазарът е динамичен, напълно логично редките и ценни модели, които са рядко срещани и скъпи още като нови се търгуват най-скъпо, но като цяло цените на добре запазените класики си остават високи и не спират да растат. Леко озадачаващо е, че дори соц класиките бележат нови и нови рекорди за цени - озадачаващо най-вече поради факта, че соц производството е едросерийно, тоест вероятността сред масовите модели да бъде намерено нещо наистина рядко и ценно е минимална - независимо от това обаче в момента очукана и в посредствено състояние Лада или Москвич се търгува няколко пъти по-скъпо от съвсем годен за нормална употреба "западен" или пък японски автомобил от 90-те - факт. На фона на полуделите цени е радващо да се види, че има и разумни изключения - на пазара все пак има наистина добри екземпляри с цени, които все пак по един или друг начин все още кореспондират с действителността.

Волга ГАЗ 24 е от онези автомобили, произхождащи от социалистическата епоха, които надали се нуждаят от обстойно представяне - масивният седан, известен у нас и с прозвището си "табакерата" наследява бароковата Волга ГАЗ 21 (тази с еленчето на емблемата) и най-често е ползвана от държавни или общински предприятия, както и за специфични цели като таксита, линейки с каросерия комби, полицейски автомобили и т.н. "Частните" Волга ГАЗ 24 в повечето случаи са притежание на партийни функционери или хора, които по един или друг начин са близки до управляващия елит, така че не е чудно, че мнозина си спомнят този автомобил във вариант с перденца на задните врати и някой костюмиран другар, возещ се на задната седалка. По принцип този автомобил има реномето на почти неразрушима, но покъртително жадна за гориво машина - 2,4-литровият бензинов мотор харчи страшно много, но затова пък тегли уверено още почти веднага над празния ход - в съзнанието ми ярко се е запечатал спомена за едно такси Волга ГАЗ 24 през 90-те във Велинград, което катереше и най-върлите баири като на шега на трета предавка. Едно от елегендарните качества на модела е здравината на неговите дебели ламарини, за които се носи легендата, че са направени от претопени войнишки каски - легендата се отнася за предшественика ГАЗ 21, но и тук нещата не са много по-различни. Пълна измишлотина, разбира се, но е факт, че здравината на ламаранитие на тази кола е почти като на БТР от същата епоха.

Към момента количеството добре запазени екземпляри от този модел у нас е доста скромно - повечето от тях са притежание на ревностни фенове, които не искат да се разделят с тях. Цените, подобно на повечето други модели от епохата на СИВ, също са се устремили към космоса, поради което този автомобил от 1979 година с цена 6600 лева веднага грабна вниманието ми - заради рядкото съчетание от повече от прилично състояние, оправдана цена и страхотно описание от страна на продавача. Споделям част от написаното от самия продавач: "Накратко, от както е при мен на колата е направен ремонт на двигателя (в момента всички цилиндри са с компресия между 1,0MPa и 1,1MPa), охладителната система е почистена и заредена с качествен антифриз. Напълно е възстановено предното окачване, кормилното управление, предните спирачки и спирачната помпа. Всички 5 броя джантите са почистени, боядисани и с поставени нови вентили. Оригиналното радио е модернизирано с нови компоненти и вече разполага с Bluetooth (може лесно да се изведе USB и AUX) и работи на съвременния FM обхват, като е поставена работеща оригинална електрическа антена. Поставени са нови кори в купето от черен фазер по модел от оригиналните, подменени са стоповете с правилните за модела, подменени са предните габарити с по-запазени и още много други дребни детайли". Искрено се надявам, че възстановявани с такова желание и разбиране класически автомобили винаги ще намират сърцати собственици, които да ги ценят.