Знаете ли кой е най-дългият автобусен маршрут в историята?

През 1957 година британският превозвач Albert Travel дава началато на автобусен маршрут, който е с дължина 32 669 километра отиване и връщане и се изминава за 50 дни...

НОВИНИ

Божан Бошнаков

3/25/20241 min read

Линията, обслужваща абсолютно невъобразимия маршрут от Лондон до Калкута (Колката) се смята за най-дългата автобусна линия в света. Обслужването на линията започва през 1957 г. от компанията Albert Travel. Линията свързва Великобритания с Индия, като след Обединеното кралство преминава през Белгия, кажи-речи половин Европа, достигайки до България, след това Турция, Иран, Афганистан и Западен Пакистан. След това автобусът най-сетне достига до Индия, като пътува за Калкута през Ню Делхи, Агра, Алахабад и Банарас. Автобусната линия се прочува като Хипи маршрут. Приблизително 50 дни отнема на автобуса да стигне до Калкута от Лондон. Пътуването е с дължина 32 669 км в двете посоки и продължава да се изпълнява в редовна експлоатация до 1976 г. Цената е била 145 британски паунда, включително храна и настаняване в места за преспиване по пътя.

Автобусът е оборудван със съоръжения за четене, отделни спални легла за всеки и нагреватели с вентилатор. Има кухня с пълно оборудване и удобства. Има преден салон за наблюдение на горния етаж при по-късната версия на автобуса. Автобусът осигурява радио също музикална система за партита. Маршрутът включва посещения на големи туристически дестинации по пътя, включително Банарас и Тадж Махал на брега на Ганг. Шопинг паузи са организирани в Залцбург, Виена, Истанбул, Кабул и Техеран. Между другото, в мрежата се намират снимки, направени от пътуващи, показващи площад Света Неделя в София.