Тест на Hyundai Kona Electric: Право в целта

Първата генерация на Kona Electric беше сред най-успешните електромобили у нас. Наследникът е станал по-добър в практически всичко и има предпоставки за доста солидна популярност.

ТЕСТОВЕ

Божан Бошнаков

2/8/20241 min read

Първата генерация на Hyundai Kona беше един от най-популярните електрически модели както у нас, така и на доста други европейски пазари - и причините за това са комплексни. Kona Electric съумя да се превърна в един от първите по-масови електромобили, които хем бяха достатъчно различни от всичко до момента, за да бъдат интересни и атрактивни, но и притежаваше всички необходими качества, които правят един автомобил реално годен и приятен за нормална всекидневна употреба. С всички предимства на своето електрическо задвижване, електрическата Kona се държеше като нормална кола - и точно това допадна на мнозина, включително и на мен. Наличието на доста голям брой такива автомобили в автопарка на компанията за споделена мобилност Spark пък спомогна за това всякакъв тип хора да се докоснат до електрическата мобилност като цяло и до електрическите модели на Hyundai в частност, така че интересът към модела изглеждаше съвсем обоснован. Когато един модел се представи толкова убедително в първото си поколение, логично е неговият наследник да бъде посрещнат със завишени очаквания.

След като вече ви представихме подробно впечатленията си от новата Kona в изпълнение самозаряден хибрид, сега е време да проверим на какво е способна и електрическата версия на новия модел. Външно моделът се различава от бензиновите и хибридните си събратя само по оформлението на някои определени детайли и по допълнителните емблеми. Това беше така и при предшественика и според мен е удачно решение, тъй като точно този модел няма нужда да парадира с типа на задвижването си, тъй като стилистиката му сама по себе си е достатъчно ярко открояваща се сред тълпата, пък и отново идваме на твърдението, че Kona е създадена за хора, които харесват автомобили, а не за такива, които искат да притежават нещо коренно различно от кола, какъвто е случаят с повечето заклети почитатели на Tesla, например. Лично на мен стилистиката на новата Kona продължава да ми бъде много симпатична и оригинална, без да бъде по някакъв начин самоцелна или прекалена.

По абсолютно същия начин се усещат нещата и когато се настаните в просторния и богато оборудван интериор - през цялото време имате усещането, че седите в солидна направен автомобил, а не в някакъв странен космически апарат със съмнително предназначение. Позицията на седене, ергономията, обзорът от мястото на водача, логиката в управлението на функциите - всичко тук е направено както подобава да бъде направено, нищо не ви натоварва и нищо не ви дразни в ежедневието. Просто си намирате удобна спрямо телосложението и предпочитанията позиция и карате - при това с удоволствие, защото автомобилът е едновременно чевръст, маневрен и енергичен. Тягата е мощна, но разгръщането й е в пъти по-хармонично и равномерно, отколкото при предишния модел, който дори на суха настилка имаше склонност към отривисто превъртане на предните колела, докато тук всичко се случва плавно и спокойно, а ускорението при пълна тяга е дори по-впечатляващо, отколкото преди. В сравнение с Kona Hybrid, возията е по-рафинирана, а неспокойството в ходовата част изглежда балансирано от увеличеното тегло, променените настройки на окачването и по-ниския център на тежестта заради вграждането на масивната акумулаторна батерия - колата вози отлично, без да поклаща или подрусва повече от приемливото. През повечето време на борда цари почти пълна тишина и радващо спокойствие - което няма как да не ви допадне, особено когато прекарвате повече часове дневно в автомобила.

Що се отнася до разхода на електрическа енергия и пробега с едно зареждане, предшественикът беше истински еталон за ефективност. Новият модел предлага две батерии - 48,4 и 65,4 кВтч, като по-малката обещава пробег 377 км по WLTP, а по-голямата - 514 км със 17-цолови колела и 454 км с 19-цолови. Изпробвахме Kona Electric с по-голямата от двете батерии в доста мразовит период, включващ минусови температури през цялото денонощие и леден вятър. При заредена на 100 процента батерия обявеният от бордовия компютър пробег беше 325 км, но показателят падаше доста бързо при ниските температури, а по около 3 процента от заряда "изчезваха" при всеки престой на студено навън, продължил повече от 4-5 часа. Така че може да обобщим, че във възможно най-неблагоприятни зимни условия електрическата Kona с по-голямата батерия може да измине реални около 250-280 км, които при едни пролетно-есенни температури несъмнено без проблем ще станат на минимум 350 километра, а може би и повече.